Faktafyk til 90 000

Silje Tretvoll. Foto: Kristin Strøm)

Foreningen !les lanserer et nytt nummer av sakprosamagasinet Faktafyk i ungdomsskolen. Magasinet har et opplag på 90 000 eksemplarer.

Foreningen !les har utgitt Faktafyk siden 2012. Magasinet bidrar til å gjøre unge lesere nysgjerrige på sakprosa og til å vise bredden og kvaliteten i sjangeren. Det distribueres gratis til påmeldte ungdomsskoler i hele Norge.

– Å engasjere ungdom til å bli lesere er enormt viktig både for enkeltmennesket og for landet, sier Silje Tretvoll, daglig leder i Foreningen !les.

– Leserundersøkelser viser at lesing blant ungdom synker. Sakprosa er en mangfoldig og spennende sjanger og kan nå flere som ellers ikke leser så mye. Etter å ha arbeidet med Faktafyk i mange år kan vi konstatere at unge lesere er sultne på å lese om virkeligheten, og at de ønsker å forstå mer av den kompliserte verdenen de er en del av, legger hun til.

Dybdeartikler, intervjuer og boktips

Den nye utgaven av Faktafyk er 7. årgang av magasinet og støttet av Utdanningsdirektoratet og Fritt Ord. Opplaget er på 90 000 eksemplarer.

Blant sakene ungdomsskoleelever kan lese er en dybdeartikkel om 22. juli der to elever i videregående skole har møtt AUF-leder og Utøya-overlevende, Astrid Hoem. Magasinet inneholder også flere intervjuer, en tekst om fotballstadionets betydning og en lengre sak om de unge aktivistene Penelope Lea, Ziad Ahmed og Amika George. I tillegg til nyskrevne artikler, kuraterer og presenterer Foreningen !les utdrag fra aktuelle sakprosautgivelser.

– Utdragene skal i seg selv være aktuelle og interessante å lese, men målet er også å gjøre målgruppen oppmerksomme på disse titlene og bidra til å inspirere dem til å oppsøke og lese bøkene. Faktafyk inneholder flere boktips innen sjangeren, sier Tretvoll.

En digital utgave av magasinet og lærerressurser er tilgjengelig på faktafyk.no.