Exit Spektrum – starter nytt forlag

Cyrus Brantenberg og Elin Brantenberg starter forlaget Zebra – og kjøper Spektrum-backlisten og bokrettighetene fra Aschehoug.

I noen år eide de hele generell-Boklista. Uke etter uke kunne man la pekefingeren gli nedover bestselgerlister, hvor det hele veien sto Spektrum i høyremargen. Men alle historier har en slutt. Spektrum har de siste årene beveget seg i et mer karrig terreng – med dårligere resultater, nedbemanning og lagernedskrivning.

– Skal være selektive

Nå er Spektrum-gründer Cyrus Brantenberg og kona Elin Brantenberg klare for å starte et nytt kapittel. Sammen lanserer de forlaget Zebra:

– Vi skal utgi allmennlitteratur. Det skal være gode bøker til fornuftige priser, forteller Cyrus Brantenberg

– Gammel Spektrum-resept?

– Nei, dette blir nærmere tradisjonell forlagsvirksomhet. Vi skal være mer selektive og har ingen ambisjoner om å teppebombe markedet og fylle alle hull der ute. Hovedtyngden på illustrerte bøker, røper Brantenberg.

Zebra har søkt om medlemsskap i Forleggerforeningen og bøkene vil seile ut i bokhandelen under to forskjellige flagg: Voksenbøker utgis på Zebra og barnebøker på lille zebra. Cyrus Brantenberg ser for seg at barnebøkene kommer til å utgjøre rundt 80 prosent av utgivelsene.

Har kjøpt Spektrum-rettigheter

Med seg på lasset, bokstavelig talt, har de også backlisten fra Spektrum. Zebra har inngått avtale om å kjøpe opp lageret og backlist-rettighetene fra Aschehoug.

– Det er snakk om et lager på over 1 million bøker og over 500 titler, sier Brantenberg, som ikke vil røpe noen sum for denne overdragelsen. – Vi kommer til å selge og trykke opp de beste Spektrum-bøkene, men Spektrum vil ikke komme med noen nye titler, nyhetene vil komme under Zebra. Det gamle Spektrum forlag AS er planlagt avviklet i løpet av 2019.

– Hvor store skal Zebra bli?

– Vi håper på tosifret millionomsetning allerede inneværende år, sier Cyrus Brantenberg.