På NRK nå: Vidunderlig TV-drama

Fra TV-serien Normal People (Alle andre).

Sally Rooneys roman "Alle andre" er blitt TV-serie. Bruk regnværshelgen til å se den.

Jeg har noen nærstående «bokanbefalere» jeg gjerne fester min lit til, og spesielt i dette tilfellet ettersom det er Tiril Broch Aakre som har oversatt Sally Rooneys roman Alle andre (Normal People). Jeg har også hørt forlydende om at Armadas dyktige forlagssjef, Anne Fløtaker, irriterer seg grenseløst over at ikke boka har fått vind i seilene her hjemme.

Fra Årets bok til tv-serie


Sally Rooney, Alice Birch og Mark O’Rowe (manus):
Normal People
TV-drama i 12 episoder
Med: Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal
Regi: Lenny Abrahamson (6 episoder) og Hettie Macdonald (6 episoder)
BBC, 2020

Internasjonalt er stoda en helt annen. Normal People ble i fjor kåret til Årets Bok i Storbritannia, og i uka som gikk toppet Rooney fortsatt den skjønnlitterære salgslista for øyriket. Rooney blir hyllet av en samlet britisk presse som den nye Jane Austen.

BBC har laget tv-serie av boka, og alle episodene ligger fra i dag ute på NRK TV. Selv har jeg sett serien på svensk-TV, og det ble en sen natt, sammen med min bedre halvdel. 12 episoder, en halvtime på hver, men vi fikk oss ikke til å stoppe. En vidunderlig, fin og var tv-produksjon.

Sally Rooney har selv deltatt i manusbearbeidingen for tv. Serien følger med dette boka nøye. Vi møter skolekameratene Connell og Marianne som er ved å avslutte videregående. Connell er arbeiderklasse, hans enslige mor arbeider som husholderske hos Mariannes velstående familie. Begge de to unge er skoleflinke. Mens Marianne er en ytterst ensom sjel, er rugbystjernen Connell skolens mest populære. Mellom de to oppstår det famlende kjærlighet, en intimitet som må utstå både smerte og prøvelser.

Glitrende casting

I hovedrollene finner vi nykommeren Paul Mescal og relativ ubeskrevne Daisy Edgar-Jones. Begge er som skapt for rollefigurene.  Kritikerne har da også vært overstrømmende.  På filmdatabasen IMDB.com har brukerne gitt episodene inntil karakteren 9 av 10 mulige.

Regien er ved Oscar-nominerte Lenny Abrahamson og BAFTA-vinneren Hettie Macdonald, begge med 6 episoder hver. Filmingen er utsøkt, med dvelende kameraføring, ispedd malerisk panorama. Klippingen er behagelig og gir serien en kledelig ro og stillferdighet.

Knuser seerrekorder

Normal People hadde premiere på BBCs nettkanal helt i slutten av april. Målgruppen var unge seere, under 25 år, men serien har vist seg ha appell i alle aldersgrupper. I løpet av en uke ble serien vist 22 millioner ganger, mer enn en fordobling av den tidligere seerrekorden på BBC Three fra 2018.

I tillegg kommer tallene fra BBC iPlayer hvor serien er lastet ned 17 millioner ganger siden premieren 28. april.

Her hjemme har altså NRK sikret seg rettighetene. Norske seere har måttet vente til i dag, torsdag 4. juni, men nå ligger alle episodene på nettspilleren NRK TV.

I tillegg til TV-serien kan du med fordel lese boka. Det fortjener den. Øm, kjærlig og spennende – befriende fri for mord og klisjéfylt opportunisme.

ANDERS NERAAL