Et menneskeliv

Det begynte med en ide ved kjøkkenbordet. Nå er Victoria Bøs fjerde roman et faktum og med den har hun også blitt forfatter på heltid.

Forfatter: Victoria Bø (43)

Aktuell med: Adresse Alberta, Vigmostad & Bjørke

Dette er min fjerde roman og det er en fortelling om håp, nye begynnelser og om å bli den man egentlig er.

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Denne boka begynte ved et kjøkkenbord: jeg var hjemme hos noen kanadiske kollegaer og fikk høre at i Canada er ”folketelling” et eget yrke. Da fikk jeg ideen til å skrive om en norsk kvinne, Jenni, som bosetter seg i Canada som 17 åring fordi hun møter mannen i sitt liv. Hvordan ville det være for henne å jobbe som folketeller, stadig banke på fremmede dører utenfor allfarvei? Alt mulig kunne jo skje. Hvem åpner? Hva slags mennesker bor der?

Jeg ble så nysgjerrig på hvem Jenni kunne være og hvilke mennesker hun ville møte. Og hva som hender når livet hennes bråsnur 28 år seinere fordi mannen hennes, Carl, bestiller en enveisbilett til Arizona uten å invitere henne med. Jenni oppdager at hun har kommet bort fra seg selv og må lete etter nye veier videre i sitt eget liv.

 

9788251687119
Tre favoritter:

Alice Munro: Dear Life. Munro er den ubestridte dronningen av novellekunst i dag spør du meg. Skriver majestetisk. Kroner historiene sine med klok livsinnsikt og menneskekunnskap.

Hauruki Murakami: What I talk about when I talk about running. Boka handler både om Murakamis betraktninger om litteratur og løping. Blir ikke bedre enn det.

Lars Myttting; Svøm med dem som drukner. God fortellerkunst! Gleder meg allerede til å lese neste bok av ham.


Uslipt diamant:

Debutanter er bestandig uslipte diamanter. Som fortjener å bli lest.


Sist leste bok:

Edmund de Waal: Haren med øyne av rav. Godbit. Skjønner ikke at jeg overså denne da den kom ut i 2010.


Hvordan jobber du?

Den beste skrivedagen for meg begynner tidlig om morgenen. Gjerne mellom sju og åtte. Jeg har ofte kafekontor, starter dagen på en morgenstille kafe. Ellers kan jeg egentlig jobbe overalt. Sitter mye på Litteraturhuset. Men helst med en god kopp kaffe eller te.


Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Glem stevnemøte. Jeg ville mye heller vært flue på veggen når Hamlet diskuterer skyformasjoner med Polonius ved det danske hoffet.


Y96tTwXu_311_haren_sitatHvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Våger meg ikke på noen gjetninger her…


Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? 

Fest 🙂


Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

www.guardian.co.uk. Best på nyheter. Tettest på kultur. Suveren på liveblogging med humoristisk snert.


På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Definitivt på bar med Knausgård. Skylight bar i New York. Eller en pub i London. For å snakke om norsk litteratur, skrivehåndtverk, forfatteryrket og etiske spørsmål rundt det å skrive selvbiografisk versus å skrive fiksjonsfortellinger.

(Hovedfoto: Vigmostad & Bjørke)