Lindgren slo Ullmann på målstreken

P2-prisvinner Ullmann er ikke på kortlisten til Bokbloggerprisen 2015. Men det er Astrid Lindgren.

Agnes M. Bjorvand og Lisa Aisatos biografi om Astrid Lindgren kommer inn som den syvende og siste boka på kortlistene til Bokbloggerprisen 2015 etter å ha slått Linn Ullmann på målstreken.

 

– Det var veldig jevnt hele veien, men det var den aller siste stemmen som kom inn en halvtime før fristen som tippet det i favør Bjorvand/Aisato, forteller komiteen som organiserer prisen, Line Tidemann, Elisabeth Bakken, Silje Risøy Helgerud og Gro Skrøvset.

 

9788202441654
På kortlisten: Agnes M. Bjorvand og Lisa Aisatos Lindgren-biografi for barn.

Nytt med Joker

De to foregående årene har Bokbloggerprisens kortliste bestått av de seks bøkene som har fått flest stemmer i nomineringsprosessen, men foran årets pris ble det gjort en endring. Etter at kortlistene ble annonsert 25. januar, ble bloggerne gitt en mulighet til å stemme inn igjen én av bøkene som falt ut etter langlista.

– Den opprinnelige tanken om langlista var at den skulle skape engasjement og diskusjon før kortlista publiseres, og det har den gjort hvert år. Men bloggerne ønsket seg at den skulle ha en ytterligere funksjon, og det er derfor vi i år har gjort det mulig å stemme frem en Joker, forklarer komiteen, og legger til at dette har blitt godt mottatt blant bloggerne.

 

Endelig avgjørelse i august

Det var i realiteten tre av de utslåtte bøkene som kjempet om den siste plassen og byttet på å lede i løpet av den siste avstemmingsdagen, men det var til sist barnebokbiografien om Astrid Lindgren som knep den siste kortlisteplassen og sørger for at Åpen klasse i år vil bestå av fire bøker i stedet for tre.

Nå venter seks måneder der alle bøkene bortsett fra Jokeren vil få sin egen samlesingsmåned, der bloggerne leser og diskuterer de nominerte bøkene, før den endelige avstemmingen altså foregår i august.

 

Likestilt kortliste

For første gang var det i år full likestilling mellom kjønnene da den opprinnelige kortlisten ble offentliggjort 25. januar, selv om dette naturlig nok ikke lenger er tilfellet med en syvende bok på lista.

– Vi synes det er morsomt at vi går mot strømmen blant litteraturpriser og jubler for å få flere menn inn på listene våre, sier komiteen.

De to årene prisen har blitt delt ut har nemlig bare tilsammen to av tolv kortlistenominerte forfattere vært menn, Roy Jacobsen var nominert i klassen Årets roman med De usynlige i 2013, mens Simon Stranger var nominert i Åpen klasse med De som ikke finnes i 2014. I år er det Bjørn Vatne som kjemper om seieren i romanklassen med sin debutroman Slik skal vi velge våre ofre, mens Morten A Strøksnes med Havboka og Gaute M. Sortland med Fotturar i Norge konkurrerer om bokbloggernes gunst i Åpen klasse.

 

God spredning

fottturar
Overraskelse på kortlisten: Fotturar i Norge

Norske bokbloggere har stemt frem en liste som viser god spredning på flere måter, og har blant sine favoritter både kritikerfavoritter og bestselgere, men også bøker som har fått mindre oppmerksomhet i den offentlige samtalen som kortprosasamlingen Fotturar i Norge.

Fotturar i Norge er ei bok som kanskje litt overraskende har blitt en snakkis og gått runden blant norske bokbloggere i år. Vi synes det er gøy at vi kan trekke frem litt andre bøker enn de som får mest oppmerksomhet andre steder, forteller komiteen, som understreker at bokbloggere på ingen måte bare leser bestselgerlitteratur.

I Åpen klasse, som er samleklassen for alt annet enn romaner skrevet for voksne, er i år fire ulike sjangre representert gjennom en ungdomsroman, en dokumentar, en barnebiografi og en kortprosasamling, sistnevnte to sjangre for første gang.

Lisa Aisato har vært kortlistet til prisen tidligere, mens Helga Flatland var på langlisten i 2013. Det er seks ulike forlag som har bøker på kortlisten, bare Aschehoug er representert med to bøker, Vingebelastning og Bienes Historie.

 

161 bøker vurdert

52 bokbloggere har nominert til sammen 73 ulike romaner i kategorien Årets roman, og 88 bøker fordelt på 38 sakprosatitler, 22 ungdomsromaner, 7 barnebøker, 7 diktsamlinger, 7 novellesamlinger, 4 essay/kortprosa og 3 tegneserier i kategorien åpen klasse.

27 bloggere avga også stemme i Jokeravstemmingen.

 

Prisen deles som vanlig ut i Oslo i september 2015.

 

Her er kortlistene til bokbloggerprisen 2015:

Bøkene står i tilfeldig rekkefølge

 

Årets roman:

Bjørn Vatne: Slik skal vi velge våre ofre (Gyldendal)
Maja Lunde: Bienes historie (Aschehoug)
Helga Flatland: Vingebelastning (Aschehoug)

 

Åpen klasse:

Heidi Sævareid: Slipp hold (Mangschou)
Gaute M. Sortland: Fotturar i Norge (Samlaget)
Morten Strøksnes: Havboka (Forlaget Oktober)

Og altså: Agnes M. Bjorvand og Lisa Aisato – Astrid Lindgren (JOKER)

 

 

 

For mer informasjon om prisen, formål, historikk m.m:
https://no.wikipedia.org/wiki/Bokbloggerprisen