Forfatternes drømmedate

FLYYTTER OPP: Tiril Broch Aakre, Foto: Paal Audestad

Hvem ville forfatterne hatt som date på Valentinsdagen? Tiril Broch Aakre velger seg en Hemingway-karakter - nær sagt hvem som helst av dem. Se hvilke andre litterære karakterer norske forfattere aller helst vil gi en hjerteformet konfekteske.

Det er romantikk i lufta, for Valentinsdagen er her. Dette er dagen hvor man velger sin hjertes utkårede, og gjør litt ekstra stas på dem. Mange velger å dra på stevnemøte akkurat denne dagen, men å finne ut akkurat hvem man vil ha med er ikke alltid en enkel sak. Tenk om man kunne valgt ut sin forelskelse fra litteraturens verden?   

 

BOK365 har de siste årene hatt en ukentlig spalte med forskjellige forfattere, hvor de må svare på alt fra favorittbøker til hvordan de jobber. Et av spørsmålene har vært å peke ut én litterær figur de aller helst ville gått på stevnemøte med.  Svarene er varierte, og noen er mer romantiske enn andre. Her er ti utvalgte forfattersvar på hvem de vil tilbringe Valentinesdagen med:

 

Kostymedramadronningen Lucinda Riley har selv skrevet flere romantiske bøker, men velger seg ikke en karakter hun selv har skapt. Hun vil aller helst på «date» med selveste Jay Gatsby, helten/anti-helten fra F. Scott Fitzgeralds The great gatsby.

– The extraordinary fictional life he led, coupled with his complex personality and physical allure, gets me every time. There wouldn’t be a dull moment, sa hun.

 


VELGER SEG GATSBY: Lucinda Riley ville ikke hatt et kjedelig øyeblikk med festløven
(Foto: Simon&Schuster)

 

Gatsby velger også Tor Even Svanes, forfatteren bak Til Vestisen (Cappelen Damm). Men han vil gjerne ha selskap rundt bordet, og vil også ha med:

– Arturo Belano og Ulises Lima fra Bolaños Ville detektiver. De tolv borgerne som møtes på Crown Hotel i Eleanor Cattons De strålende (The Luminaries). Må denne brokete forsamlingen begrunnes?

Både Cecilie Blaavinge Bjørnevog og Sissel Værøyvik velger samme kavaler. De reiser tilbake i tid og henter frem Heathcliff fra Stormfulle høyder.

– Han både skremmer og forfører, sier Bjørnevog, mens Værøyvik vil ha dype samtaler over en flaske rødvin.

– Han var egentlig en ufyselig grinebiter, men jeg husker hvordan hjertet mitt blødde for ham da jeg var liten og så filmen på tv – før jeg senere leste boken. Han ble jo så fryktelig dårlig behandlet i oppveksten. Vi skulle ha snakket om hvorfor det ble som det ble. Jeg er nemlig sikker på at han var god på bunnen. Men stevnemøte hadde det nok ikke blitt. Han glemte jo heller aldri sin Cathy. Men middag på en trivelig restaurant, og en flaske god vin – det måtte vel ha blitt bra?

Ungdomsforelskelser er også tema for Heidi Lindes valg av mann;

– Det må bli Kim Karlsen. Har vært forelska i ham helt fra jeg leste Beatles.

Tiril Broch Aakre er ikke så kresen;

– Det må bli en Hemingway-karakter, hadde nær sagt hvem som helst av dem, jeg er litt forelsket i alle.

Gærne damer og kaninkokere er kanskje ikke det de fleste ville utpekt som den perfekte valentinsdate, men Stefan Ahnhem og Gard Sveen vil hvertfall ikke oppleve et dølt øyeblikk på sine litterære stevnemøter;

– Lisbeth Salander. Så kunne hun kanskje hjelpe meg med å få skriveren til å prate med datamaskinen, sier Ahnhem.

 


PC-HJELP: Ahnhem skulle gjerne hatt
en PC-kyndig kavaler.

 

– Moira Langtry fra The Grifters av Jim Thompson. Selve inkarnasjonen av dama som mora di advarte deg mot. Helt sikkert det dummeste jeg noensinne hadde gjort, men definitivt ikke det kjedeligste. Blakk, rundlurt og en drøy erfaring rikere, sier Sveen.

Gunnar Staalesen er heller opptatt av den gode samtalen:

– Stevnemøte? Snakker vi romantikk her? Jeg har i alle fall i mange år ønsket meg et stevnemøte med Amalie Skram. Jeg tror vi to hadde hatt mye å snakke sammen om.

Mens Bjørg Thorhallsdottir har prioriteringene sine klare, og svarer kontant på spørsmålet om hvilken litterær skikkelse hun aller helst ville hatt stevnemøte med:

– Mr Grey, ha ha.

 

 

Hovedfoto: PAAL AUDESTAD