– Et julekort-aktig sted

Illustratør Åshild Irgens. Foto: Privat.

LUKE 20: Illustratør Åshild Irgens feirer jul i Dalarna, Sverige, Mo og Orsa, der hennes mor og mormor bor.

Bak luke 20 finner vi illustratøren Åshild Irgens. Irgens har illustrert en rekke barnebøker for flere forlag. I 2023 mottok hun og forfatter Maria Parr Bragestatuett for boken Oskar og eg.

Irgens ønsker seg mer støtte til skapende krefter, og forteller også om da hun skulle låne do på en pub – og fikk «en rar liten hilsen fra boka».

– Hvor tilbringer du jula i år?

– I Dalarna, Sverige, Mora og Orsa, der min mor og mormor bor. Mora mi har et gammelt stabbur med trestokker fra 1600-tallet i hagen og rådyr og elger har soveplassene sine rundt husveggen og under klatretreet. Julekort-aktig sted.

– Det blir ikke jul uten … hva?

– Ro … Tente lys og julemat. Noen som ønsker meg god jul.

Foto: Privat.

– Hva har vært årets store leseopplevelse for deg?

– Den største bokopplevelsen i år var å lese og illustrere Maria Parrs nye barneroman Oskar og eg – Alle plassane vi er. Etter intens og langvarig arbeid og endelig levering, skulle jeg ta én dag fri helt i starten av juli. Når man jobber lenge med noe vekker veldig mye av det man ser rundt seg assosiasjoner til arbeidet, og jeg så detaljer og situasjoner som minnet om noe fra boka hele tiden. Sånn er det å være dypt inne i et prosjekt. Jeg tror dette var årets varmeste dag, og opplevelsen av stadige møter med boka toppet seg da jeg gikk inn på en pub for å låne do, og det sto en radio der inne på full guffe med en stemme som fortalte akkurat det lille utdraget av Juleevangeliet Maria Parr har med i jule-kapittelet i Oskar og eg. Juleevangeliet i juli! Det var nesten som en rar liten hilsen fra boka.

– Hvilke tre bøker vil du gjerne gi bort i år?

Tusen Elgar i garasjen av Sigmund Løvåsen, illustrert av Hilde Hodnefjeld. Bokslukeren av Bjørn Ousland, Naturens rekordbok av Katharina og Linnea Vestre.

– Beste julegaven du noensinne har fått? 

– Jeg fikk behagelig og varmt super-undertøy av en god kollega, – ullstilongs og genser, – og dette har blitt favoritt-super-arbeidstøyet mitt som jeg sitter i når jeg tegner. (På hjemmekontoret).

– Hva spår du blir snakkisen i litteraturfeltet i 2023?

– Kunstig intelligens og hvordan vi forholder oss til den framover.

– Hvis du kunne satt en bok på pensum i norske skoler i 2023, hvilken ville det vært?

Den gyldne stjerne av Lena Lindal.

– Har du et nyttårsønske på vegne av Kultur-Norge? 

– Mer støtte til de skapende kreftene.

– Hvis du bare kunne velge én: Prøysen, Sissel, Donald, Sølvguttene eller Askepott?

– Askepott.