Et halvt år til startskuddet går!

I dag er det eksakt et halvt år til Bokmessen i Frankfurt åpner, med Norge som hovedland. – Vi har kontroll, forsikrer prosjektleder Halldór Gudmundsson.

Mens størstedelen av det norske folk koser seg i skisporet og i veggen i påskefjellet, ved et kafébord i byen, eller nyter de første solstrålene på hytta ved sjøen, sitter det en islending igjen på NORLA-kontoret ved Solli plass og pusler sammen et gedigent puslespill. Årsaken: Til høsten braker det løs med tidenes største norske litteratursatsing internasjonalt, med Norge som æresgjest på Frankfurter Buchmesse. Og ved roret sitter altså prosjektleder Halldór Gudmundsson.

Boken kommer!

Han virker å ha hvilepuls eksakt halvåret før startskuddet går 16. oktober:

– For et par måneder siden tenkte jeg noen ganger, at jeg skulle ønske jeg var forlegger igjen og kunne si at: Nei, den boken er ikke helt ferdig – så den må nok vente til neste år. Men nå, og særlig etter en svært vellykket norsk deltagelse i Leipzig, føler jeg at brikkene er i ferd med å falle på plass. Vi har fått ideer og innspill så det holder til tre messer. Nå gjelder det bare å realisere de tingene vi har besluttet. Så «boken» Norge i Frankfurt kommer som planlagt, forsikrer Gudmundsson.

Leseglede og ytringsfrihet

– Hvor stor ser den norske forfatterdelegasjonen ut til å bli?

– Det ser ut til at mellom 70 og 80 norske forfattere vil være i Frankfurt under selve messedagene. Men vi tenker jo hele året: Vi hadde 18 forfattere med oss til bokmessen i Leipzig nylig. Mange vil delta på arrangementer i Tyskland før og etter Frankfurt, i bokhandler, på litteraturhus og festivaler. Noen av dem vil få et større publikum enn man kan få på selve messen. Ikke desto mindre blir det en stor delegasjon.

De skal bidra til å fylle et betydelig program:

– Vi har to scener i den norske gjestelandspaviljongen, og i disse dager forsøker vi å sette sammen rundt 100 programposter. Boken, lesegleden og ytringsfriheten vil stå i sentrum. I tillegg er det mange andre scener på messen i regi av TV, andre medier, forlag og messen selv, hvor vi allerede har hørt at det er et ønske om at norske forfattere deltar, sier Gudmundsson.

Logistikken blir utfordringen

Det er ikke bare messeområdet som tas i bruk disse oktober-dagene:

– I byen er det også mange steder med litteratur, musikk, teater, slampoesi og andre evenementer hvor norske bidragsytere vil være sentrale. Mest kjent er kanskje litteraturfestivalen Open Books, som foregår mange steder i byen under messen. Vi er i dialog med nesten alle disse stedene og scenene, forteller Halldór Gudmundsson.

Hva blir de største utfordringene i de siste innspurt-månedene?

– Det blir logistikken: Hvem reiser når og skal overnatte hvor og hvor lenge, hva skal de spise og har de allergier, og så videre. Men utfordringen med logistikk er litt som utfordringen med å skrive: Når leseren eller publikummeren først kommer, skal ikke han eller hun merke anstrengelsene som ligger bak.

 

(Bildet: SENTRAL FRANKFURT-DUO: NORLA-direktør Margit Walsø og prosjektleder Halldór Gudmundsson)