Tomas Espedal (bildet), Margaret Skjelbred, Aslak Dørum og Siri Helle står bak noen av bøkene du bør merke deg denne uka.
BOK365 har tatt en kikk på bøkene som kommer denne uka.
Ingen bokhøst uten debutanter. Halvveis i bokhøsten er Siri Helle en av de friske stemmene som snart inntar bokhandlene. Noe helt nytt navn i offentligheten er hun imidlertid ikke. Lesere av Dag og Tid vil nok kjenne igjen navnet hennes fra avisa, hvor hun har hatt en fast matspalte i snart to år.
Om å handle rett
Denne spalten ble springbrettet for hennes debutbok: Handle rett. Lure val i en matbransje full av juks, som kommer på Samlaget.
– Hver uke har jeg vurdert to utgaver av ett produkt – det være seg yoghurt, kaffe, smør, tomater eller fiskekaker. Etter hvert dannet det seg et bilde av en bransje som ikke bare er unøyaktig – men som ofte prøver å lure oss, forteller Siri Helle.
Siri Helle ser på maten vår (foto: Samlaget)
– Villedende bransje
Siri Helles interesse for hva som havner på tallerkenen, har rot i både praktisk og teoretisk erfaring med landbruk. Hun er utdannet agronom i økologisk landbruk fra Sogn jord- og hagebruksskule, og har erfaring som både avløser og gårdsarbeider.
– Vi moderne forbrukere har for lite kontakt med og kunnskap om maten vi spiser. Matvareindustrien kunne hjelpe oss med dette, men i stedet er store deler av den mer interessert i å skjule opphav og fremstillingsmåte enn i å veilede oss, sier hun.
Kunnskap gir trygghet
– Vi får hele tiden motstridende informasjon: Er fett sunt eller skadelig? Er det rødt eller hvit kjøtt som er best for miljøet? Hvem tjener egentlig på at jeg kjøper det dyreste smøret? I boka prøver jeg å rydde opp i en del slike grunnleggende, men viktige spørsmål, sier Helle.
– Hvis du skal komme med én lur anbefaling, hva vil det være?
– Dette er den beste tida for norske råvarer. Poteter, gulrot, rødbeter, epler, lammekoteletter, tyttebær og hjortestek – det er tid for å fråtse og nyte. Er det en periode man virkelig bør bruke tid på mat, så er det om høsten, når råvarene er best. Jo lengre de reiser, desto mer næring mister de på veien. Å velge råvarer fremfor ferdigmat er aldri feil, men så har hverdagen sine forbehold. Mitt beste råd blir derfor: Spis grønt, rått og friskt nå, og hent fram ferdigmaten på senvinteren.
(Merk: Forlaget melder at Siri Helles bok er utsatt til 15. oktober)
Romandebutanter
Også på den skjønnlitterære fronten er to debutantutgivelser like rundt hjørnet. Liv Mossige er filolog og bokanmelder i Dagsavisen. Romanen Tyskland kommer på Cappelen Damm. Trass i tittelen utspiller den seg i en liten østlandsbygd i Norge, men under andre verdenskrig. Forlaget beskriver boka som «en egenrådig og fascinerende roman, som leder tanken hen til Flannery O’Conner og William Faulkner.»
Hakkespettbok for voksne
Katastrofe er også rammen i en annen debut. Postapokalypse nå! (Spartacus) er tittelen på en ny bok skrevet av et par som debuterer som forfattere: NRK-journalist Anne Linn Kumano-Ensby og bokhandler og litteraturviter Andreas Kumano-Ensby. Den noe mindre kryptiske undertittelen lyder En håndbok i overlevelse. Boka setter seg fore å være en slags hakkespettbok for voksne, med instrukser om potensielt nyttige undergangsferdigheter fra koking av skvallerkålstuing til hvordan man søker tilflukt fra radioaktivt avfall eller forsvarer leirplassen sin.
Espedal i bildeform
En av høstens mest etterlengtede skjønnlitterære verk er også snart å finne i bokhandelen. Bare ett år etter Bergeners er Tomas Espedal aktuell med en ny bok. Men Mitt privatliv (Gyldendal) ligner nok ingenting i hans tidligere bibliografi. Den består dels av fotografier, tatt av Espedal selv, av venner og familie, hus han har bodd i og hotellsenger han har sovet i de siste femten årene. Og dels av tekst. Det er neppe til å unngå at boka vil gi nytt liv til diskusjonen om sammenhengen mellom litteratur og levd liv.
Kjell Arild Pollestad byr også på eget liv i en ny bok: Eneboerliv. Dagbøker 2011-2014 (Cappelen Damm). Dette er paterens syvende bind av en litterær dagbok påbegynt i 1994.
Lyrisk flettverk
En forfatter som i stedet velger utfordringen ved å vende seg mot en tradisjonsrik form, er Margaret Skjelbred. Det lir mot kveld. Kristinas reise (Tiden) består av to såkalte sonettekranser. Formen fordrer at sistelinje i en sonett skal være åpningslinjen i den neste, og den femtende sonetten består av alle disse åpningslinjene. Tittelens Kristina er prinsessen fra Tunsberg som ble giftet bort til den spanske tronen i 1258.
Aslak Dørum (Foto: Aschehoug)
Fire i hjerter
Hele fire titler som taler til hjerterøttene er også underveis – alle på Aschehoug forlag: Aslak Dørums Et hjerte av glass handler om to ungdommer på vei til Teheran på jakt etter en far kidnappet av diamantsmuglere. Et iransk innslag finner man også i ungdomsboka Kaoshjerte, som er debuten til Lise Forfang Grimnes. En historie om en ekte skoghulder i en oslovirkelighet, i følge forlaget.
Lise Forfang Grimnes (Foto: Aschehoug)
Hjertets hjelpeverb av ungarske Péter Esterházy er en kortroman i tre deler. Om språkløshet inspirert av tapet av en mor. Marianne Behns Hjertebank. Inspirert av Rosenmetoden er derimot en personlig bok om forfatterens møte med rosenmetoden, som individ og terapeut.
Mer rett og vrang
De som helst tilbringer høsten med fanget fullt av garnnøster, får flere nye bøker å velge i denne uka. Juritzen følger opp Marius-suksessen med en bok om et annet tradisjonsrikt mønster med Selbu Strikkebok.
Voksne ingen adgang er en samling med 60 oppskrifter av Pickles-gründerne Anna Enge og Heidi Grønvold. Etter tre strikkebøker på eget forlag, har forfatterne denne gangen Gyldendal i ryggen. De nye oppskriftene er inspirert av barns lekeunivers, og plaggene er ment for både hverdag og fest.
Sakprosa-rush
Blant sakprosabøkene man snart kan bla i, finner vi Ingeborg Eliassens Harde tider. Det nye arbeidslivet i Europa (Spartacus), Bjarne Borgersens Kampen om sannheten (Aschehoug) og Sverre Mørkhagens Det norske Amerika (Gyldendal).
Bård Vegar Solhjell tar steget ut av sjakkelskerskapet med Sjakk – ei kjærleikshistorie (Samlaget), mens Dag Seierstad har skrevet Nei til EUs historie, Folket sa nei (Samlaget). Norske lesere kan også snart lese to internasjonale suksessutgivelser på morsmålet: Robert Hilburns biografi om Johnny Cash (Aschehoug) og Walter Mischells Marshmallow-testen (Pax).
(Hovedmotiv – Tomas Espedal, foto: Dag Knudsen / Gyldendal)