Er du hel ved?

KOMMENTAR: Er du litteraturinteressert, med kommersiell teft og stort kontaktnett? Liker du å kle deg ut og lage ballongdyr? Da står Norges vanskeligste forlagssjefjobb og venter på deg.

Det var en mildt sagt trykket stemning da de ansatte i Kagge Forlag brått ble orientert om Anne Gaathaugs avgang for en måneds tid siden. Den kvinnelige delen av staben var kledd i prinsessekjoler i anledning en av forlagets mange markeringer. Den overraskende meldingen om dronningens exit ble en partyspoiler av format, med tilhørende combo av tårer og tiaraer.

Eventyrlig ferd

At det gikk i moll er til å forstå. Gjennom Anne Gaathaugs åtte år som forlagssjef har Kagge Forlag hatt en eventyrlig ferd – og noen vanvittige suksesshistorier:

Fra toppen av topplokket kan vi nevnte Lars Myttings Hel ved, Yann de Capronas Norsk etymologisk ordbok, Åsne Seierstad-dobbelen To søstre og En av oss. Kommersielle krimdronninger som Yrsa Sigurdadottír og Hanne Kristin Rohde. Skjebnehistorier som Magne Helanders Englepappa – historien om Ylva og meg, og Jon Gangdals Jeg tenker nok du skjønner det sjøl – om Kristoffer-saken. Laila Lanes og Jan Henry T. Olsens Skynd deg å elske. Eirik Veums Nådeløse nordmenn-bøker. Og for å ta med datterforlag JM Stenersens i samme slengen: Klompelompe-bøkene og Erik Bertrand Larsens selvutviklingsbøker. Det har haglet på med suksesser.

Karismatisk bevegelse

På sakprosasiden har forlaget det siste tiåret beveget seg fra mer catchy lettvintheter til mange gode og gjennomarbeidede bokprosjekter. Med teft og dyktighet har man tidvis lagt Aschehoug og Gyldendal bak seg, og utfordret Cappelen Damm som markedsleder innenfor norsk sakprosa.

På oversatt-siden sikret Kagge seg sannelig også en Nobelprisvinner i Svetlana Aleksijevitsj.

Det har vært mye å feire – og ingen feirer mer enn Kagge Forlag. Stadig nye champagneflasker har funnet veien ut fra Erling Kagges tilsynelatende utømmelige lager. Man er ikke polfarer for ingenting.

Det har vært en helt egen «go» i forlaget, som av noen er blitt sammenlignet med en karismatisk pinsevenn-aktig bevegelse. Som en av de ansatte tørt bemerket forleden: «Det er ikke der du går og har en dårlig dag». Har du en fersk rotfylling eller snev av migrene, finnes det bedre egnede steder å tilbringe en grå tirsdag.

Fint med nytt blod?

Nå har forlaget i Tordenskiolds gate mistet Anne Gaathaug, Marit Johansen, og sist uke: Katja Rugaas. Men Erling Kagge selv lar seg slett ikke knekke: «Som forlegger og gründer tenker jeg alltid at morgendagen blir bedre enn gårsdagen. Slik har det vært i 21 år.» Han fremholder at åtte og et halvt år er lang tid i en forlagssjefjobb, at det kan det være fint med nytt blod, og at et lederskifte også innebærer nye muligheter.

Han kan langt på vei ha rett. Ingen er uerstattelige, heller ikke Anne Gaathaug. Og Kagge Forlag har bygget et veldig godt mannskap gjennom disse årene. Det er fryktelig langt ned til null på bunnlinjen. I 2015 og 2016 landet forlaget med overskudd i 20 millioner-klassen.

Fem utfordringer

Likevel: Det skal bli tøft å fly like høyt som forlaget har gjort de siste årene. Her er fem grunner til det:

Flere på lønningslisten: Forlaget har de siste ti årene fordoblet antall ansatte til noenogtjue, vokst seg ut av de gamle lokalene og inn i nye. Boksuksesser blir derfor ikke bare en hyggelig affære, men tvingende nødvendige.

Et litt illevarslende fjorår: Det er en god stund siden sist det var like skrint med Kagge-bestselgere. Best plasserte Kagge-utgivelse, Helga Hjorths roman Fri vilje, endte som nummer 33 på listen over fjorårets mestselgende bøker (Stenersens lå høyere med Klompelompe). Der i gården er man vant til helt andre forhold. Både pengebingen og den særegne forlagskulturen krever og forventer suksess.

Hva med nøkkelforfatterne? Åsne Seierstad har sine kommende bokprosjekter hos Gyldendal og Cappelen Damm. Jørn Lier Horst starter eget forlag. Og hva skjer med profiler som Erika Fatland og Yrsa Sigurdadottír?

Kagge får sin gamle forlagssjef som konkurrent: Den første høstlisten fra Gloria er ennå et stykke unna, men det er neppe dristig å spå at Anne Gaathaug ikke beveger seg milevis unna det hun har bedrevet i sitt gamle forlag.

Kjemi mellom forlagssjef og eier: I forlag hvor eieren selv vandrer rundt i lokalene, er det tvingende nødvendig at det stemmer noenlunde i kjemisettet – enten eieren heter Arve Juritzen, Øyvind Hagen eller Erling Kagge. Anne Gaathaug ble i sin tid håndplukket til sjefsjobben. Hun startet sitt forlagsliv med en liten årrekke i Kagge. Etter en sving innom Samlaget og Schibsted hentet Erling Kagge henne tilbake. Både Anne Gaathaug og Erling Kagge visste hva de gikk til.

Utfordringer er det altså rikelig av. Skulle du likevel mene at dette er jobben for deg, er du sannsynligvis ute i seneste laget. Søknadsfristen har gått ut og Erling Kagge er i gang med å finsikte finaleheatet.

Det blir spennende å se hvem som blir ny kaptein på skuta. Det er viktig for mangfoldet at Norges største uavhengige forlag fortsatt holder god kurs og styringsfart.

 

Vebjørn Rogne

 

Foto: THOSE WERE THE DAYS: Lars Mytting og Anne Gaathaug (Foto: Kagge Forlag)