Enquist-pris til Nordenhof

PRISVINNER: Asta Olivia Nordenhof.

"Penge på lommen" kommer på norsk til våren.

Danske Asta Olivia Nordenhof er svært aktuell i Danmark med romanen Penge på lommen, første del av Scandinavian Star-heptalogien. Den er årets vinner av prisen som skal gå til «en forfatter på vei ut i Europa», etter Per Olov Enquists eget ønske.

På norsk kjenner vi Asta Olivia Nordenhof fra diktsamlingen Det enkle og det einsame som kom ut på Samlaget i 2017. Nå er det grunn til å anta at Oktober har kjøpt hele bokserien, som starter på norsk våren 2021.

Juryen skriver:

”Ved å sette menneskets og kjærlighetens vilkår opp mot kapitalismens ubarmhjertighet og kyniske mekanismer skriver hun seg inn i en både klassisk og samtidig tradisjon. Et nasjonalt traume er klangbunnen for romanen, og forfatteren briljerer i skildringen av nære menneskelige relasjoner. Åpningen av det som skal bli en heptalogi, er også åpningen av et nordisk litterært verk som på ubarmhjertig vis, og med menneskepsykologien i forgrunnen, griper tak i avgjørende sivilisasjonsspørsmål.»

Tidligere vinnere er:

2019 Amanda Svensson
2018 Caroline Albertine Minor
2017 Johannes Anyuru
2016 Lars Petter Sveen
2015 Karolina Ramqvist
2014 Dorthe Nors
2013 Ingvild H. Rishøi
2012 Mara Lee
2011 Jón Kalman Stefánsson
2010 Jonas T. Bengtsson
2009 Helle Helle
2008 Daniel Kehlmann
2007 Trude Marstein
2006 Jonas Hassen Khemiri
2005 Juli Zeh

Prisen på 5000 euro skulle ha blitt delt ut i Helsingør under Nord, Nordisk Litteraturfestival, nå i september, men på grunn av coronapandemien vil det i stedet bli arrangert en alternativ prisutdeling ved en senere anledning.

Juryen har bestått av Simon Pasternak fra Gyldendal Danmark, Håkan Bravinger fra Norstedts og juryleder Cathrine Bakke Bolin fra Gyldendal Norsk Forlag.