En politisk Askepott-historie

Hunger Games i ballkjole? "The Selection"-serien spås å bli en av vårens fenomener for yngre lesere.

The Selection-serien av Kiera Cass  er et fenomen som opplever økende popularitet i utlandet, men fenomenet har foreløpig ikke truffet Norge. Nettstedet epicreads.com spår at den fjerde boken, som kommer nå i mai, kan gi serien det store gjennombruddet. Serien bryter med det mørke dystopi-landskapet som har dominert denne sjangeren de siste årene.

 

Rett skal være rett: The Selection-serien bryter kanskje ikke så voldsomt med dystopien. For settingen er mer eller mindre den samme – men uten at blodet flyter hele tiden.

 

Hunger Games, uten alt blodet

Her er landskapet vi beveger oss i: Det er én makt som styrer befolkningen, og innbyggerne i Illéa blir fattigere og fattigere. Ikke bare det – de lever i et kastesystem. Seriens kvinnelige helt, America Singer, tilhører en av de laveste kastene som overhodet ikke byr på gode levekår. Da hun blir plukket ut til å delta i The Selection, en utvelgelse av 35 jenter som skal konkurrere om å vinne hjertet til prins Maxon, blir hun mildt sagt sjokkert. Men hun kaster seg inn i konkurransen, og før hun vet ordet av det konkurrerer hun om å bli den neste prinsessen. Det skal nevnes at hun ikke gjør dette i håp om noen romanse med prinsen. Hun gjør det for å hjelpe familien, tjene penger ved å delta så lenge som mulig i konkurransen, og for å flykte fra Aspen – gutten som knuste hjertet hennes.

 

selection

 

Hvis du ikke selv allerede har ant likhetene: På hjemmesiden til forfatteren blir trilogien beskrevet som «Hunger Games uten alt blodet». I The Selection er det også prinsesser og ballkjoler i tillegg til intriger og maktspill. Det er en politisk Askepott-historie, der kampen mellom kastene og distriktene truer et allerede skadet land. Og midt oppi dette finnes kjærligheten. Det høres kjent ut, men likevel er det litt annerledes.  America Singer er ingen Katniss Everdeen nummer 2. Hun rører aldri et våpen.

 

 

Økt popularitet

Bøkene er utgitt hos Harper Teen. Den første boken har solgt over 3,5 millioner eksemplarer verden over, og serien er oversatt til mer enn 30 språk. For fem dager siden publiserte forfatteren Kiera Cass på sin hjemmeside at Warner Bros har gått seirende av med filmrettighetene.

The Heir, fjerde bok, lanseres på engelsk 5. mai. Happily Ever After er ventet å komme i oktober. Boken vil bestå av fire noveller og ekstramateriale som aldri er blitt trykket før. The Heir er blant de 20 utvalgte YA-bøkene hos Epicreads.com i mai. (Du kan se resten av listen her: http://www.epicreads.com/blog/the-20-most-anticipated-ya-books-to-read-in-may/ ). Nettstedet rapporterer alt av nyheter innen YA-verden, og promoterer nye lanseringer i et høyt tempo.