– En eventyrlig reise

Silje Tretvoll - foto Finn Ståle Felberg

- Det har vært 13 fantastiske år i Oktober, men nå er det tid for å gjøre noe nytt, sier Silje Tretvoll.

Silje Tretvoll gir seg i Forlaget Oktober etter 13 år for å begynne i Foreningen !les   

 

Foto: Finn Ståle Felberg

Det har vært 13 fantastiske og berikende år i Oktober, men nå er det tid for å gjøre noe nytt.

Det sier Silje Tretvoll etter at det i dag ble kjent at hun gir seg som markedssjef i Forlaget Oktober for å bli daglig leder i Foreningen !les.

– Jeg gleder meg til å ta fatt. Foreningen !les har en svært viktig oppgave. Jeg ser fram til å være med på å formidle samtidslitteratur til andre mennesker. Foreningen har et stort og viktig prosjekt som jeg gleder meg til å lede, sier Tretvoll til BOK365, og fortsetter:

– Vi lever i en tid der jeg mener at viktigheten av å lese bare øker. Lesing utvikler språket, trener fantasien, gir kunnskap, skaper refleksjon og hjelper oss til å forstå oss selv og andre.

 

Les også: Fra Oktober til Foreningen !les.

 

Fantastiske år

Silje Tretvoll begynte å jobbe i Oktober i 2003, de første årene som markedskonsulent med ansvar for informasjon og presse og de siste seks årene som markedssjef.

Forlaget har gjennomgått en enorm utvikling fra å være et nisjeforlag til å bli ledende på skjønnlitteratur i Norge i disse årene.

 – Hva tar du med deg fra Oktober?

– Oi, det er mye. Jeg har hatt fantastiske år i forlaget, og det har vært en eventyrlig reise som jeg er beæret over å ha fått være med på og bidra til. Forfatterne og vi som har jobbet i Oktober i disse årene har fått til utrolige ting sammen. Det har vært lærerikt og berikende å være en del av et prosjekt som er større enn en selv.

 

Internasjonale suksesser

Kjent positur: Silje Tretvoll presenterer Oktobers høstliste.

– Hvis du skulle oppsumere litt av det som har skjedd i din tid i forlaget. Hva vil du trekke frem?

– Det er vanskelig å oppsummere alt, men for å trekke fram noen av suksessene fra de siste 13 årene i forlaget så har Per Pettersons Ut og stjæle hester blitt tilgjengelig på 50 språk, Karl Ove Knausgård er blitt en verdenskjent forfatter, Anne B. Ragde har hatt en helt utrolig suksess med sine Neshov-bøker, Linn Ullmanns strålende roman De urolige topper kritikerlistene i hele Skandinavia og Edvard Hoems Slåttekar i himmelen er nettopp solgt til USA.

 

Gode medarbeidere

Og det er helt sikkert mer i vente for Oktobers forfattere. Denne uken ble det kjent at Kjell Askildsens En plutselig frigjørende tanke, Per Pettersons Jeg nekter og Hanne Ørstaviks Kjærlighet skal oversettes og utgis i Kina.

Og i USA er flere av forlagets forfattere allerede godt kjent.

– Ja, fire år på rad har den ledende kritikeren James Wood i the New Yorker har hatt Oktober-bøker på sin liste over årets beste bøker, sier Silje Tretvoll, som de siste årene også har hatt gleden av å jobbe med Jon Michelets suksessbøker En sjøens helt.

– Det har skjedd så utrolig mye gjennom disse årene. Jeg kunne nevnt mye, mye mer. Det jeg er aller mest stolt av å ha fått bidra til sammen med gode medarbeidere er at Forlaget Oktober ble Norges ledende skjønnlitterære forlag for første gang i fjor. Jeg er sikker på at dette eventyret nå bare skal fortsette med alle de gode og dyktige menneskene som nå jobber videre der.

 

Silje Tretvoll begynner i sin nye jobb 2. mai.

 

Les også: Bedøvet av norske jordbær