Ektepar fikk pris for taus mann

VINNERE: Kurt Aust og Kin Wessel fikk prisen av krimfestivalsjef Simen Ingemundsen (t.h.)

Kin Wessel har fått flying start på sin karriere som krimforfatter.

Hun er billedkunstner som jobber med tegning, video og tekst, men Wessel har to tilknytninger til krimsjangeren: Hun jobber innen kriminalomsorgen og er gift med Kurt Aust.

I helgen valgte juryen under krimfestivalen Blodig alvor i landsbyen at de to skulle få prisen Sølvkniven 2019, rett foran nesen på Myriam H. Bjerkli og Jørn Lier Horst. Festivalen gikk av stabelen i helgen i Randaberg i Rogaland.

Udyr er ekteparets felles debut. De har vært gift lenge, og fra basen i Vestfold har Kurt Aust levert både Glassnøkkel- og Rivertonvinnere siden debuten i 1999.

Juryen skriver at Udyr gir et godt innblikk i en tøff og taus manns sorg. Denne mannen er legen Axel Anker, en mann Kurt Aust har skrevet om før. Axel Anker slutter i jobben på sin sekstiårsdag, og har en hemmelig plan: Han stikker av fra familien. Axel Anker drar han på safariferie i Kenya og parallellt med private livskriser, vikler han seg inn i et drama med miljøkriminalitet av verste sort, krypskyting av sjeldne og truede dyrearter.

Juryen berømmer også forfatternes respektfulle omgang med gloser på swahili, afrikanske visdomsord og beskrivelser av masaikulturen.