Duket for kvinnelig nobelprismottager?

Anne Carson (Foto: Beowulf Sheehan/PEN American Center)

FOR FØRSTE GANG: De tre største forhåndsfavorittene til Nobelprisen i litteratur er kvinner, med Anne Carson (bildet) i topp.

Etter halvannet år med krangel og kontroverser i Svenska Akademien er det endelig klart for tildeling av Nobels litteraturpris. Torsdag denne uka får vi sannsynligvis vite hvem årets to mottagere blir. To, ettersom man også har valgt å inkludere prisen man valgte å hoppe over i fjor.

Det er tydelig å se at den turbulente perioden i Svenska Akademien avspeiler seg også i forhåndstipsene til årets priser. Flere synes å mene at Akademien vil gjøre et slags «statement» i kjølvannet av metoo-rabalderet og løfte frem kvinnene. Vi har saumfart oddslisten til Unibet, som trass i sin base på Malta er nordisk eiet og sitter nærmere rykteflommen enn andre bettingselskaper. Deres drøyt 7 millioner kunder er sterke i troen på at minst én av årets to mottagere er kvinne. De tre øverst plasserte, og seks av de ti øverste, er kvinner.

Booker-vinner

Aller øverst finner vi den 69 år gamle lyrikeren, essayisten, oversetteren Anne Carson. 69 år gamle Carson er professor i klassisk litteratur. Tett bak på bettinglisten finner vi Maryse Condé (82), franskspråklig forfatter fra Guadeloupe. Som en politisk bevisst forfatter som gjerne tar opp temaer som kjønn, rase og kulturelle konflikter i sine romaner, blir hun av mange ansett som et riktig valg nettopp i år. Den tidligere BBC-produsenten tok på midten av 1970-tallet doktorgrad i karibisk litteratur ved Sorbonne-universitetet, hvor hun tok for seg stereotype fremstillinger av svarte. I dag underviser hun ved Columbia University i New York. Nok en kvinne følger på tredjeplassen: den polske forfatteren og psykologen Olga Tokarczuk – som med sine 57 år er som ungdom å regne i Nobelpris-sammenheng. I fjor fikk Tokarczuk Man Booker International Prize for romanen Løperne.

Hva med Fosse?

Kvinnene gjør seg godt gjeldende også videre på listen, hvor Can Xue, Ljudmila Ulitskaja, Margaret Atwood og Marilynne Robinson sørger for at det er seks kvinner blant de forhåndstippede Topp 10 hos Unibet.

Flere av favoritt-gjengangerne er også å finne på årets betting-topp: Haruki Murakami, Péter Nádas, Ngugi Wa Thiong’o, Adonis og Ismail Kadaré er alle å finne høyt på listen.

Troen på Jon Fosse-tildeling synes å være noe svakere enn tidligere år. Han befinner seg på delt 18. plass, sammen med blant andre Milan Kundera. Drøyt 2000 kroner får du igjen for en hundrelapp på Fosse. Hvis han vinner, vel å merke.

 

Nobelpris-odds hos Unibet akkurat nå:

Anne Carson 5,00

Maryse Condé 6,00

Olga Tokarczuk 8,00

Can Xue 9,00

Haruki Murakami 9,00

Ljudmila Ulitskaja 9,00

Ngugi Wa Thiong’o 9,00

László Krasznahorkai 11,00

Margaret Atwood 11,00

Marilynne Robinson 11,00

Péter Nádas 11,00

Adonis 15,00

Gerald Murnane 15,00

Mircea Cartarescu 15,00

Yu Hua 15,00

Ismail Kadaré 18,00

Javier Marias 21,00

Jon Fosse 21,00

Milan Kundera 21,00

Peter Handke 21,00

Yoko Tawada 21,00

César Aira 26,00

Yang Lian 26,00

Ko Un 34,00

Ernesto Cardenal 41,00

George R.R. Martin 251,00

 

(foto: Beowulf Sheehan/PEN American Center)