Spartacus samler sammen dialekter, nazi-frimerker og drivved fra tapte riker på sin høstliste.
– Det er den beste høstlista vår noensinne. Men det sier jeg hvert år, sier en lattermild Per Nordanger, forlagssjef i Spartacus. På lista har han blant annet Kim Hjardar (bildet over), som forteller en viktig del av historien gjennom propagandafrimerker fra nazi-tiden.
I boken Med hilsen fra Hitler, ønsker historiker Kim Hjardar å kaste lys over nazistenes selvbilde og hvordan de ønsket å bli oppfattet av verden, gjennom frimerkene de lagde. Boken forteller Det tredje rikets historie fra maktovertakelse til Hitlers siste dager gjennom nazistenes frimerkeproduksjon.
Fortapte land og riker
Bjørn Berge tar tak i en god del andre riker som var med oss en stakket stund i Landene som forsvant. For det er et faktum at riker oppstår og går til grunne. Nye land etableres for så å oppløses etter noen år. Historien til disse fortapte land og riker, som eksisterte i perioden mellom 1840 og 1970, vekkes her til live, gjennom Bjørn Berges oppdagelsesferd til alle verdens hjørner, gjennom jungel og ørken, fra byens pulserende liv til de øde steppene.
Berge byr også på anekdoter og øyenvitneskildringer fra den gang Knut Hamsun vandret rundt i den senere kolonien Batum og Antoine de Saint.Exupéry var stasjonert som postflyver i Kapp Juby.
Lyden av Norge
– Dette er på mange måter Fugleboka for dialekter, sa informasjonssjef Eivind Løvdal Refsnes, med klar referanse til Cappelen Damms store bestselger med fuglearter og tilhørende lydpanel. Nå gjør Spartacus det samme med norske dialekter i høstens store satsingsbok: Dialektboka, ført i pennen av lingvistiker Anders Vaa. Her kan man altså både lese om dialektene og faktisk høre dem.
«Like og like dumme»
Sanna Sarromaa står neppe først i bokhandelkøen for å skaffe seg Anders Vaas bok. Den gjennom mange år Lillehammer-stasjonerte finske lektoren og debattanten har det norske «dialekttyranniet» som et av sine erklærte hatobjekter:
– Hvorfor skal legge opp til, og oppmuntre til, at folk skal snakke komplett uforståelig? spurte Sanna Sarromaa de fremmøtte under høstlanseringen.
Sanna Sarromaa.
– Dette er Norge sett med finske øyne, med mine øyne. Jeg forsøker å skrape litt i alle de tingene Norge er så stolte av. Kanskje er dere ikke så snille, så demokratiske og så likestilte, sier Sarromaa, som allerede har fått mye oppmerksomhet rundt sin ferske bokutgivelse Norske tabuer – hvor hun blant annet utfordrer egalitarismen, janteloven og kollektivismen «som gjør alle akkurat like og like dumme i dette landet». Men hun understreker at det hele tross alt spinner ut av kjærlighet til Norge.
Fører, folk og rus
Med hilsen fra Hitler er slett ikke den eneste krigsrelaterte boken på Spartacus-listen: I Dobbeltspill forteller Bjørn Godøy om kjærlighet og forræderi i skyggen av første verdenskrig, Geir Stian Ulstein tar for seg Våre fremste motstandshelter under andre verdenskrig, mens Norman Ohler skriver om dop-bruken hos både Føreren og folket i boken Hitlers rus. Ikke mindre enn 35 millioner brukerdoser, bedre kjent som metamfetamin, var Wehrmacht-soldatene utrustet med da Tyskland angrep Frankrike i 1940.
I kommentarfeltenes verden
Sverger man heller til humor som medisin kan høstens bok fra DN-journalist Lars Backe Madsen være redningen. I den satiriske boken Husmor (73), Gjøvik vandrer han inn i kommentarfeltenes verden. Nettopp «Husmor (73), Gjøvik» forsøker heltemodig å være en motvekt til alle konspirasjonsteorier og virkelighetsfjerne utspill.
Spartacus har store forventninger til svenske Elisabeth Åsbrinks 1947 – da vår verden ble til, hvor hun spinner nære og viktige historiske tråder ut fra nettopp dette året. Boken lanseres samtidig i Sverige, Danmark og Norge tidlig i september.
Om vær og vind
Renate Nedregård har skrevet Historien om Kleopatra, Hans-Magnus Ystgaard har skrevet biografien om sin statsråd-bestefar Hans Ystgaard, Gunnar Kagge har skrevet om forbudstiden, Tor Åge Bringsværd hyller firbente venner i 1001 katt, sommerens diktkåring i NRK følges opp med bokutgivelsen Dikt & forbannet løgn – Norges beste dikt. Annerledes populærvitenskap får man i Carlo Rovellis poetiske(!) Syv korte leksjoner i fysikk og i den tegnede barneboken Den fantastiske kroppen – og billionene som bor inni deg.
Og etter nyhetene er det gjerne duket for været. Så også hos Spartacus og deres imprint Scandinavian Academic Press: Yngve Nilsen og Magnus Volsets Vinden dreier – Meteorologiens historie i Norge fører an i et solid beite utgivelser.
Så får tiden vise om Per Nordanger får rett: Blir det tidenes Spartacus-høst?