– Dirrende og sterkt

Freddy Holm, Håvard Rem og Simen Rem om Dylan, Cohen og Gud. Foto: Therese Bendiksen

Festivalsjefen ble grepet av forestillingen «Dylan, Cohen og Gud» på Lillehammer.

– Jeg har vært med på å planlegge det, så jeg visste at det ville bli bra, men at det ble så dirrende og sterkt overgikk forventningene mine.

Det sier festivalsjef Marit Borkenhagen når vi ber henne trekke frem festivalens overraskelse. Og det hun snakker om er altså Håvard Rem, Simen Rem og Freddy Holms musikalske pub-til-pub-runde lørdag med Dylan, Cohen og Gud i fokus.

– De tre pratet og spilte rundt temaet på flere puber lørdag kveld, før det hele ble avsluttet i et smekkfullt telt og med et publikum som ble både grepet og løftet.

Sterke møter

– Andre høydepunkter du vil trekke frem? 

Festivalsjef Marit Borkenhagen. Foto: Øystein-Nordås/Litteraturfestivalen.

– Jeg gikk dessverre glipp av veldig mye. Sånn er det å organisere en så stor festival, men av det jeg så var høydepunktene for meg hvordan forfatterne virkelig møttes i flere av arrangementene. Lydia Davis og Hans Herbjørnsrud er ett eksempel. Til tross for at hun var med på skjerm fra New York ble det et nært møte, hvor de begge kjente og anerkjent hverandres noveller og snakket om litteratur på en interessant og innsiktsfull måte. Det lot seg ikke gjøre å få Davis til Lillehammer i år, men jeg håper virkelig de to får anledning til å møtes senere slik at de kan fortsette diskusjonen.

Møtet mellom Morten Strøksnes, James Rebanks og Fredrik Sjöberg resulterte også i en givende samtale mellom tre sterke europeiske forfattere som alle skriver litterær sakprosa hvor forholdet mellom menneske og natur står sentralt. De utfordret hverandre på en måte som bare forfattere som kjenner og anerkjenner hverandre kan gjøre.

Jeg er også glad for at Tomas Espedal, som opprinnelig hadde takket nei til Lillehammer i år, snudde da vi spurte ham om å møte den britiske debutanten Max Porter på scenen. Jeg hadde store forventninger til akkurat den programposten og ble ikke skuffet.

Vil ha flere tilbakemeldnger

Det er litt tidlig å presentere publikumstallene for festivalen ennå. Marit Borkenhagen forteller at det vil ta noen dager å få samlet alle tall fra de 19 arenaene og alle de 220 arrangementene.

– Men vi er godt fornøyde med publikumsoppslutningen. Det var mye folk og god stemning på det aller meste av det som foregikk de seks dagene festivalen varte.

Og vi har så langt fått veldig mange entusiastiske og positive tilbakemeldinger fra forfattere, publikum, samarbeidspartnere og andre, og jeg håper deltakere og publikum også i dagene som kommer fortsetter å melde tilbake, både om positive og mindre positive erfaringer fra årets festival. Det trenger vi for å utvikle festivalen, sier Marit Borkenhagen.

 

Les også: Vel blåst, Lillehammer