FRANKFURT: Over tusen dagers nedtelling, måneder med tøff jobbing og en hektisk uke i Frankfurt er unnagjort. For prosjektleder Halldór Gudmundsson føles det helt OK.
Sliten og sprukken, preget alder og tøffe påkjenninger. Nei, vi snakker ikke om Frankfurt 2019-prosjektleder Halldór Gudmundsson, men om Wittgensteins båt som står på skakke noen meter bak ham. For: Islendingen i forgrunnen ser forbløffende frisk og pigg ut, tatt i betraktning at han er i ferd med å krysse mållinjen i et maratonløp. Vi møter ham bare et par timer før lyskasterne slukkes og messehallene stenges i Frankfurt.
Aldrende utgivelser
Store tungvektsboksere beskriver gjerne tiden etter en tittelkamp som en påtrengende følelse av tomhet. Enn så lenge går det vel med Gudmundsson:
– Det føles helt fint, forsikrer han. – Vi har oppnådd mye av det vi ønsket og kan reise herfra og være godt fornøyde med hva vi har fått til. Vi har mange fantastiske møter mellom forfattere og lesere, og vi har blitt enestående mottatt. Programmene har rullet på to scener fra ti til halv seks hele uka, og det har vært så å si fullt på de aller fleste programpostene.
– Ukas høydepunkt for deg?
– Det er vanskelig å plukke ut blant så mye fint. Jeg tror faktisk det var nå på avslutningsdagen for bare noen timer siden, da Nasjonalbiblioteket hadde med seg, og viste frem, de to første norske bøkene. Det synes jeg var stort, noe helt spesielt. Vi snakker 500 år gamle utgivelser, altså med røtter like langt tilbake som de første bokmessene her i Frankfurt.
Minst én islending
– Hva er det viktigste med den norske Frankfurt 2019-satsingen? Hva håper du blir stående igjen?
– At det ikke er slutt med dette. I første omgang fortsetter de norske aktivitetene i tysk bokhandel også gjennom hele november. Deretter håper og tror vi at vi skal nyte godt av de mange kontaktene som nå er knyttet, og holde den gode farten vi har for litteratureksport også i årene som kommer.
Den omgjengelige islendingen har fått svært mye skryt fra omgivelsene underveis – både fra forfattere, forlagsfolk og journalister. Det vanket også ros fra Frankfurter Buchmesse-direktør Juergen Boos under gårsdagens «handover»-seremoni. Boos og Gudmundsson jobbet også sammen da sistnevnte ledet Islands gjesteland-satsing i 2011.
– Jeg vil råde alle til å ha minst én islending i teamet. Det roer deg ned, og holder humøret oppe, sa Boos.
«Åpnet hjerter»
Juergen Boos berømmet også NORLA-direktør Margit Walsø og hennes team for prima gjennomført jobb.
Selv mener Walsø at de har fått oppfylt drømmen som er tuftet i Olav H. Hauges «tittelspor» til den norske satsingen:
– Ja, jeg vil si at den langt på vei har gjort det. Det har vært fantastiske opplevelser, og flotte møter mellom norske forfattere og tyske lesere. Vi har kunnet dele historier og, som det sies i diktet: åpne hjertene til tyske lesere.
Walsø hevder at hun føler seg såpass pigg og motivert at hun gjerne kunne gått løs på et nytt gjestelands-år.
Nå gjenstår bare rydding og nedpakking for Margit Walsø og Halldór Gudmundsson, som returnerer til Oslo onsdag. For førstnevnte skal livet etter hvert tilbake i mer normal gjenge som NORLA-direktør, mens sistnevnte reiser tilbake til Island nærmere jul – etter at rydding og rapportskriving er unnagjort.
De mange skulpturmøblene på den norske paviljongen blir gitt bort til tyske bokhandlere. Men ikke alle:
– Vi skal i hvert fall ha ett med oss hjem til Norge og NORLA, kanskje to, røper Margit Walsø.