– Det er plass til flere

Jørn Lier Horst og Capitana er på jakt etter flere forfattere – og ikke bare krim og spenning.

 

– De senere årene har jeg nærmest vært et forlag alene. I 2017 hadde jeg 6–7 utgivelser og solgte over 400 000 eksemplarer. Jeg tok et stort sprang da jeg sa opp i Politiet og ble heltidsforfatter. Jeg har syslet med tanken på et eget forlag en stund. Når nå en del brikker falt på plass, var det tid for å ta det neste spranget, sier Jørn Lier Horst til BOK365.

– Har gjort en kjempejobb

I dag ble det klart at Horst bryter med Gyldendal, starter sitt eget forlag og blir en del av Petter Stordalens nye forlagsfamilie med Pilar, Horsts Capitana og Anne Gaathaugs Gloria.

– Hvilke brikker tenker du da på?

– Anne Fløtaker, for eksempel – og forlagsfellesskapet.

– Du har ikke jobbet direkte med Anne Fløtaker tidligere?

– Nei, men jeg vet at hun er en svært dyktig redaktør på den type bøker vi skal utgi på Capitana. Og jeg har hele tiden vært bevisst på ikke å ta med meg ansatte eller forfattere fra Gyldendal, sier Horst, som understreker at han har bare godt å si om forlaget han forlater:

– Gyldendal har heiet på meg gjennom alle år og gjort en kjempejobb for meg i alle ledd. Det var ingen lett avgjørelse.

– Hvorfor forlater du så forlaget ditt?

– Fordi det som nevnt føles som ett skritt videre for meg, sier Jørn Lier Horst. – Og det er begrensninger i hva man kan få ut gjennom normalkontrakten. Som sin egen forlegger får du mer igjen av bokkrona.

1,5 millioner bøker

Jørn Lier Horst har utgitt nærmere 40 bøker siden han debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet (Gyldendal). Bøkene om William Wisting, hele tretten totalt, er oversatt til 30 språk og i Norge alene har serien solgt nær 1,5 millioner eksemplarer. Barnebokseriene hans, CLUE på Kagge og Detektivbyrå nr. 2 på Gyldendal, har til sammen også solgt nærmere 1,5 millioner bøker i Norge.

– Får vi se andre forfattere enn Jørn Lier Horst på Capitana?

– Ja. Allerede i slutten av mai kommer vår første utgivelse, som jeg skriver sammen med en annen godt etablert spenningsforfatter med internasjonal suksess, sier Horst. Hvem vil han ikke røpe.

– Andre på vei inn?

– Ja, vi har hatt en del sonderende samtaler.

– Krim og spenning?

– Capitana kommer ikke nødvendigvis til å utgi bare krim og spenning.

– Men ikke hagebøker?

– Hehe. Nei. Ikke strikkebøker heller.

 

(Foto: Salomonsson Agency)