Den vanskelige åpenheten

Hun debuterer med en novellesamling som er inspirert av sosiale medier og dagens åpenhetskultur.

Debutant: Tora Ørdal Mikkelborg

Debuterer med: Ennå er det tid

Sjanger: Noveller

Forlag: Cappelen Damm

Bokens tre første setninger:

Det ligger noe på bakken. Ved einerbusken og den lille, kunstige bekken ligger det noe som har sluttet å bevege seg. Senere skal jeg finne ut av det.


Fortell kort om boken din:

Ennå er det tid inneholder seks noveller som alle dreier seg rundt det å være et haltende menneske i en løpende verden. Alle karakterene har noe i seg, tidligere opplevelser, ubearbeidede traumer, generelle følelser av å være helt feil, som de gjør det de kan for å skjule. Novellene er i stor grad monologisk drevne, hvor karakterenes tanker og opplevelser ofte blander seg inn i de ytre landskapene.

9788202480448
Hvordan fikk du ideen til denne boken?

Jeg bare satte meg ned for å skrive en historie som hadde kvernet i hodet en stund. Da den var skrevet, kom novellene på løpende bånd. Tror boken er et resultat av en motstand for «åpenhetskulturen», både sosiale medier og forskjellige blogger og kjendiser som får bred mediedekning når de deler noe «vanskelig fra fortiden».

Åpenhet er bra, det, men ofte er det en grunn til at folk velger å holde ting for seg selv, og det må også bejubles, syns jeg.


Hva var det første du gjorde da du ble antatt?

Det har vært en lang prosess, og jeg er ikke sikker på når jeg ble antatt. Første gang jeg hørte fra redaktøren min om at hun ville arbeide videre med meg, hoppet jeg rundt på kjøkkengulvet i skikkelig gledesrus. Da jeg skrev under kontrakten i fjor høst, gjorde jeg det samme.


Hva tenker du om forlaget du debuterer på?

Cappelen Damm er Norges største forlag, og først og fremst tenker jeg kvalitet. Selv om forlaget huser de store navnene, som Vigdis Hjorth, Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen, Erlend Loe, Ingvar Ambjørnsen osv, syns jeg de er flinke til å fronte og ivareta også en liten nykommer som meg. Føler meg beæret over å få debutere hos Cappelen Damm.


Hva skal du bedrive sommeren med mens du venter på høsten og utgivelse?

Nå er sommeren over, og boka utgitt. Jeg har gruet og gledet meg hele sommeren. Våknet i panikk om nettene, men også slått meg til ro med at boka er som den er. Ellers har jeg lest masse, og hatt skikkelig god tid til å være mamma, og det har vært helt nydelig etter en lang periode med redigering av manus.


Hva har vært viktigst for din skriving?

Ro. Selvtillit. Støtte. Lesing. Selvforakt. Motstand. Hjelp. Redaktøren min, Harriet Karoliussen.


Ditt norske forfatterforbilde og hvorfor?

Det er så mange! Akkurat nå: Ingvild Rishøi.


Hvor ser du deg selv som forfatter om 10 år?

For det første håper jeg at jeg lever, og at jeg og familien min har det bra. For det andre håper jeg at jeg har kunnet fortsette med skrivingen, og at jeg har et antall utgivelser bak meg.

(Hovedfoto: Cappelen Damm)