Den usynlige regnbuen

Stein Mehren (foto: Gro Jarto 1988)

Lyrisk: Stein Mehren til Verdens poesidag.

I morgen feirer vi igjen Verdens poesidag. Det blir mange arrangementer over det ganske land.

 

Hos Anne Bøhler på Kulturhuset – NRK P2 kan du sende inn dikt du har skrevet i tenårene og som vil bli lest opp gjennom dagen. Og når vi er innom NRK: Ikke glem å høre på Annelita Meinich i Diktafon. I går hadde hun besøk av Lars Saabye Christensen.

Et bra tips er også Bibliotekutvikling Østfold sin e-tjeneste «e-diktet». Registrerer du deg, får du hver uke tilsendt et dikt å glede deg over. Kanskje oppdager du en dikter du ikke kjente til.

Vi minner også om utrettelige Helge Torvund som er ildsjel for tjenesten Diktkammeret. Her er det helst nyere poeter som får viktig oppmerksomhet.

Sist, men ikke minst: – Stikk innom den lokale bokhandleren og biblioteket for å høre hva de har av nyere poesi i bokhyllene. Diktsamlinger er ofte de kjæreste bøkene en har i hyllen.

 

Mehren-Stein

 

Selv forbereder jeg feiringen med å lese kanskje favorittdikteren, Stein Mehren. Her fra samlingen Den usynlige Regnbuen – Dikt 1981, – fortjent nominert til Nordisk Råds litteraturpris det året. I innledningen spør Mehren: – Hvem skriver du for? Han svarer: – Jeg skriver diktet til én som tar mitt bilde av verden opp i seg og gjør den enda større.

Samlingen avsluttes med at Mehren skriver om hvorfor poesien er så viktig:

 

Den usynlige regnbuen VII

Disse ordene som skriver meg, mens jeg skriver dem, er åpne fragmenter av et dikt som løper gjennom alt jeg skriver. En understrøm under de enkelte diktenes dagbrudd og oppkomme, et dikt som skal videre gjennom ørkenstrøk og tele i mitt liv. Er det ikke virkelig nok? Jeg kjenner ingen annen virkelighet. Er det noen andre som ha en annen virkelighet enn sammenhengen av de virkelige øyeblikkene i sine liv og sin erkjennelse.

For noen øyeblikk er mer viktige enn andre. Akkurat som noen språklige uttrykk er mer gyldige, viktigere enn andre. Slike øyeblikk er som dikt. Dikt er slike øyeblikk. Våre liv bygges av slike øyeblikk. Og opplevelsen av en syrinkvast en vårkveld kan være like viktig som et viktig moralsk valg. Og poesien er ikke en ferniss over «virkeligheten» og dens «konkrete materie» og «realiteter». Poesien er øyeblikk revet ut av strømmen. Det gjelder å huske alt som betyr noe for ikke å overveldes av livets konstante bombardementer av «hendelser» og «realiteter» og derved bli bitter, kynisk, desillusjonert, livstrett, likegyldig og tilslutt ond. Poesi er en måte å huske på.

 

(utdrag)

 

Den usynige regnbuen

 

Stein Mehren: Den usynlige regnbuen (Aschehoug, 1981)

Foto: Aschehoug

 

Les også: Stein Mehren 80 år