– Den fikk altfor lite oppmerksomhet

Jørgen Brekke (Foto: Julie Pike)

KRIMANBEFALING: – Utvilsomt noe av den mest særegne som er skrevet innen norsk krim, sier Jørgen Brekke om en gangsterkrim som utkom i 2016 – til altfor lite oppmerksomhet.

– Min siste bok heter Formørkelsen og dens lys. Den kom ut til påsken i fjor og var andre bok om True-Crime forfatter Helene Paus, som denne gangen undersøker en sak der en berømt regissør knyttes til en serie voldtekter og drap, sier Jørgen Brekke. Han jobber for tiden med å ferdigstille sin neste bok, Nattens bok.

– Dette blir en frittstående krimroman der handlingen kretser rundt et drapsforsøk på en forlagsredaktør. Vi blir kjent med hennes mann, hans elskerinne og hans ukjente søster, deres tyranniske far og en personlig trener med litt for stor gjeld.

Hva må en god krim inneholde?

– En god krim må inneholde følgende ingredienser: Spenning, et mysterium med en finurlig løsning, et interessant personlig drama eller en kreativt fortalt historie. Det holder noen ganger med en av disse ingrediensene, men flere i samme bok er ikke å forakte.

– Hva konsumerer du av krim på andre plattformer?

– Jeg strømmer både fiksjonsserier og True-Crime. Noe av det beste som har blitt laget av strømmeserier de siste årene er «True Detective» som ligger på HBO. Jeg er også svak for «Breaking Bad», men hvem er vel ikke det?

– Krimlesing eller krimskriving i påsken?

– Ja takk, begge deler. Men også litt skigåing og marsipanmumsing.

Jørgens tre egne krim-favoritter:

The Killer Inside me av Jim Thompson.

– Fortellingen om politimannen Lou Ford som spiller dum, men i virkeligheten er smartere en alle andre i en liten amerikansk småby er et rystende og kompromissløst portrett av en manipulerende og sadistisk psykopat.

Rosens navn av Umberto Eco.

– Jeg elsker historisk krim, og denne mangslungne og flerdimensjonale krimklassikeren satt til middelalderen er min klare favoritt.

4 av Stein Sørensen.

– Den er underfundig, rå, grensesprengende og sprenglærd og fikk altfor lite oppmerksomhet da den kom ut i 2016. Utvilsomt noe av den mest særegne som er skrevet innen norsk krim.