DELFIN

Lyrisk: Rolf Jacobsen-dagene med Øyvind Berg

Vi slår et slag for Nordisk Poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene – som avholdes om drøye to uker på Hamar. Festivalen åpner på kvinnedagen onsdag 8. mars, men som også er fødselsdagen til Rolf Jacobsen. I år er det 110 år siden han ble født. Et tettpakket program følger fram til poesifestivalen avslutter 12. mars. Festivalpoet er i år Øyvind Berg.

Av høydepunktene nevner vi navn som Catherine Blaavinge Bjørnevog, Hildegunn Dale, Ted M. Granlund, Henning Hagerup, Nils Chr. Moe-Repstad, Steinar Opstad, Endre Ruset og Jan Erik Vold. I tillegg får festivalen besøk av lyrikere fra alle nordiske land, samt Juliana Venter fra Sør-Afrika.

 

Hele festival-programmet kan du lese her.             

 

Stovner-poeten Øyvind Berg (f. 1959) debuterte med Retninger i 1982, og har så langt kommet med 15 diktbøker. Lenge var han fortiet. Jan Erik Vold forteller at Bergs femte diktsamling Totsweigetaktiken (1988) ikke fikk anmeldelse, eller omtale noe sted! Men så løsnet det. Berg har vunnet en hel rekke litterære priser for sitt forfatterskap, blant annet Brageprisen for Forskjellig i 1995, og nevnte Vold snakker ofte om «Øyvind Berg-generasjonen» som betegnelse for nyere norsk poesi etter sekstiåtterne.

 

Berg er uomtvistelig godt litterært skolert. Likevel er han uvøren, nyskapende og fargerik. Legg til at han også er dramatiker, skuespiller og gjendikter. Tor Ulven – en annen groruddøl  – skrev om Øyvind Bergs diktning: – Uløselige konflikter kan ikke løses i dikt heller. Men de kan gi opphav til en merkelig, akutt glede.

 

 

 

Fra prisbelønte samlingen Forskjellig, her er ukas dikt:

 


 

Øyvind Berg, Forskjellig (Kolon Forlag, 1995)
Foto: Monica Larsen

 

Les også: