Fire år uten norsk lyrikk

Nils-Øivind Haagensen - foto: Heidi Furre

Nils-Øivind Haagensen er seneste norske lyriker nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Denne uken kom nomineringene til Nordisk Råds Litteraturpris, den gjeveste etter Nobelprisen her nord i lendet. Prisen ble første gang utdelt i 1962. Elleve ganger har prisvinneren vært norsk. Første gang Tarjei Vesaas for Isslottet i 1964, siste gang Jon Fosse for Andevake-triologien i 2015.

De norske nominasjonene ble i år Vigdis Hjorths Brage-vinner Arv og miljø, samt den for mange ukjente, Henrik Nor-Hansen for romanen Termin – En framstilling av vold i Norge.

Nominasjonsprosessen til Nordisk Råds Litteraturpris er heller rar. Det er kun to jurymedlemmer fra hvert land, til sammen ti stykker. De to nasjonale, sammen med et varamedlem velger landets egne nominasjoner. I Norge er jurymedlemmene forfatter Margaret Skjelbred og kulturredaktør i Morgenbladet, Ane Farsethås. Forfatter Gunstein Bakke er varamedlem.

 

Et Norge fattig på lyrikk?

Her hjemme i krokene hører vi det skramle fra lyrikerhold. Dette er kanskje litt rart, all den tid jurymedlemmene Skjelbred og Bakke selv har slik bakgrunn, men ser vi på nominasjonene de ti siste årene, er Norge det land som har færrest diktsamlinger nominert. Øyvind Rimbereid har vært nominert to ganger. Første gang for samlingen Herbarium i 2009, deretter for Jimmen i 2012, mens Nils-Øivind Haagensen ble nominert for God morgen og god natt i 2013.

Sammenligner vi med Sverige, har «søta bror» de siste ti årene nominert diktsamlinger ti ganger av tjue mulige. Både Danmark og Island har dobbelt så mange diktnominasjoner som oss, mens Finland har fire.

Betyr dette at lyrikken har en dårligere stilling i Norge enn i resten av Norden? Tvert om synes vi. Kanskje er det på tide å nappe den fåtallige juryen i ermet.

 

Vår seneste nominerte 

Nils-Øivind Haagensen (f. 1971) er allerede å regne blant våre mest populære lyrikere. Han siteres ofte, og du finner han gjerne igjen i antologiene. Haagensen debuterte med diktsamlingen Hender og hukommelse i 1998 og har etter dette skrevet åtte diktsamlinger. God morgen og god natt handler om det å sove.

Sjelden har en moderne diktsamling blitt så bredt og godt mottatt. Nomineringen til Nordisk råd var ingen overraskelse. Her kan du høre Nils-Øivind Haagensen i samtale med radioens  Annelita Meinich.

Fra samlingen henter vi ett av de mest kjente og delte diktene.

Kort, men tidløst vakkert:

 

 

 

jeg skal holde deg til du sovner

hva om jeg ikke sovner?

jeg skal holde deg

 

 

 

———–

Nils-Øivind Haagensen, God morgen og god natt. Dikt (Forlaget Oktober, 2012)
Foto: Heidi Furre

 

Les også: Henrik Nor-Hansen – who?

Les også: Nominer til Nordisk Råd