Debutantstipend til Oda Malmin

Aschehoug debutantpris ble i dag tildelt Oda Malmin for "Steinauge".

– Steinauge er en roman som på en vâr og fremragende måte viser hvordan enkelthendelser i livet, gjør at du blir en helt annen person enn du kanskje var eslet til å bli, skriver juryen i sin begrunnelse.

Oda Malmin ble i dag tildelt Aschehougs debutantstipend for Steinauge. Boken utkom våren 2018.

– Det er en særegen, finslipt og varm fortelling som både handler om to godt voksne kvinner som aldri klarte å løsrive seg fra sin felles barndom, og om livet blant folk på bygda i Norge i dag, heter det i begrunnelsen.

Malmin er født i 1987 i Stavanger. Hun har en mastergrad i nordisk språk og jobber til daglig som konsulent.

– En sjelden varhet

Handlingen foregår i det jærske landskapet, og romanen undersøker det tette, kompliserte og langvarige vennskapet mellom Ingeborg og Randi, kusiner som begge er 70 år. Det skjedde en tragedie i barndommen deres, da storebroren til Ingeborg døde i en ulykke. Denne hendelsen har merket dem, den har påvirket begges liv – og bundet dem fast til hverandre.

Maktbalansen mellom de to er skjev – Randi har alltid vist vei og vært den sterke, men når hun rammes av alvorlig sykdom, forrykkes plutselig balansen. Randi kan bare overleve ved at hun får transplantert en ny nyre, Ingeborg er den eneste som kan være nyredonor. Begge blir tvunget til å ta et slags livsoppgjør, og forholdet mellom dem blir endevendt og blottstilt.

– Steinauge kjennetegnes ved et særegent og sikkert språk, og en knapp, lydhør og poetisk fortellemåte. Hovedpersonene blir også ivaretatt med en sjelden varhet og åpenhet, skriver juryen videre, og legger til:

– Portrettet Oda Malmin tegner av de to kvinnene, er usedvanlig nært og varmt.

Aschehoug debutantstipend

Aschehougs debutantstipend deles årlig ut av Aschehoug til en av forlagets debutanter. Stipendet er en skjønnlitterær pris som utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon.

I fjor var det Therese Tungen som ble tildelt prisen, for Ein gong var dei ulvar. Blant tidligere vinnere er blant andre Carl Frode Tiller, Helga Flatland og Lars Petter Sveen.

 

(Hovedfoto: Aschehoug)