Debutantpris til Kamfjord

FÅR PRIS: Vilde Kamfjord Foto: Julie Pike

NBU gir sin debutantpris til Vilde Kamfjord og oppretter også et krisefond med 25 stipender i en tøff tid.

Trollkrittet er Norske Barne og Ungdomsforfatteres debutantpris og tildeles en lovende barne- eller ungdomsbokdebutant. I år går prisen til Vilde Kamfjord og hennes debutroman På omveien hjem, illustrert av Rune Markhus.

Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av illustratør og forfatter Stian Hole. Prisjuryen er NBUs litterære råd.

Vanligvis deles prisen ut på NBUs årsmøte i mars, men dette ble som kjent avlyst pga. koronapandemien. Vilde Kamfjord får derfor prisen på det ekstraordinære årsmøtet til høsten – og juryens gode ord nå:

Sår, morsom, nær

«Vi i Norge er heldige: Barne- og ungdomslitteraturen lar seg ikke stoppe av de mange motganger som dukker opp – den holder på med enda større pågangsvilje enn før. Vi er også bortskjemte; her kommer det i tillegg plutselig bøker som får oss til å lese og lytte på nye måter. Årets debutant har begått en slik bok. I denne oppleves både fortellermåte og språkdrakt som original», skriver juryen, som konkluderer:

«På omveien hjem er spennende, hakkete, sår, morsom og nær. Lik en samtale. Den er skåret inn til benet, og fremhever det fysiske møtets styrkende effekt.»

Oppretter krisefond

NBU har derfor opprettet et midlertidig krisefond for å hjelpe de barne- og ungdomsbokforfatterne som denne situasjonen rammer hardest, i en periode hvor myndighetenes støtteordninger ennå ikke er operative. Krisefondet består av 25 stipend à kr 20 000 og kn søkes også av ikke-medlemmer