Debutantpriset

Jon Krog Pedersen får Aschehougs debutanstipend.

Jon Krog Pedersen debuterte med romanen Bekymringsmelding for Hanna Tidemann i fjor. I går fikk han fått Aschehougs debutantstipend, også kjent som debutantsprisen.

 

Dette skriver forlaget om romanen: «Bekymringsmelding for Hanna Tidemann er et portrett av en familie i vår tid. Familien Tidemann er velutdannet, velbemidlet og veltalende. De er eksentriske og litt ekstreme, men likevel avslører de noe og ubehagelig om det plutselig rike og selvtilfredse Norge.

Den begavede datteren Hanna (29) har alltid hatt alle muligheter, men hun har det slett ikke bra, og minst av alt vil hun feire jul med disse velmenende men likevel håpløse menneskene hun tross alt er glad i. Hanna Tidemann lengter ut av det fengselet middelklassens språk og overdådige vaner plasserer henne i, med samtaleemner som dekker over at man i liten grad kan eller vil engasjere seg genuint i hverandres liv. Hanna Tidemann behersker sin families vittige og overfladiske sjargong til fingerspissene, men hennes dypt fortvilte ensomhet forstår hun seg lite på. Kan hun i det hele tatt ta seg selv alvorlig?»

 

Friske ambisjoner og stort talent

I begrunnelsen for å gi stipendet til Krog Pedersen heter det blant annet: «Jon Krog Pedersen viser med sin debutroman Bekymringsmelding for Hanna Tidemann friske ambisjoner og stort talent. Språket i romanen er utenom det vanlige lekent og sikkert, og forfatteren viser stor vilje til formmessig eksperimentering. Med sin skarpe disseksjon av den øvre middelklassens liv generelt og en overdådig julefeiring spesielt, innvarsler debutromanen et forfatterskap vi håper vil fortsette å vise oss våre dårlige, men kanskje også sjarmerende sider i en litterær form full av skarpe observasjoner som på samme tid både er hylende morsomme og dypt rørende.

Språket i romanen er utenom det vanlige lekent og sikkert

 

Krever mye av leseren

En roman som Jon Krog Pedersens krever mye av leseren, og risikerer å gjenskape i forholdet mellom tekst og leser den distansen romanen selv skildrer. Men Bekymringsmelding for Hanna Tidemann åpner også et annet rom, den påkaller vår empati for den svært ensomme hovedpersonen som drukner i alt det lille vi mennesker tror er viktig for oss. Slik oppfyller Jon Krog Pedersen med sin debutroman en av skjønnlitteraturens viktigste oppgaver: å vise oss verden på en slik måte at vi ser den bedre og skarpere enn vi gjorde tidligere, og på den måten få oss til å føle oss litt mindre alene.»

 

Kan ikke søkes

Aschehougs debutantstipend utdeles årlig av Aschehoug til en av forlagets debutanter. Stipendet er en skjønnlitterær pris som utdeles etter innstilling fra forlagets redaksjon. Det kan ikke søkes. Stipendet omtales ofte som Aschehougs debutantpris og er på 30.000 kroner.

Noen tidligere vinnere:

2001 – Carl Frode Tiller, for Skråninga

2002 – Endre Lund Eriksen, for Ingen kan stoppe meg no

2003 – Roger Fuglestad, for Scelus

2004 – Marianne Røise Kielland, for Kjøttsøvn

2005 – Adelheid Seyfarth, for Fars hus

2006 – Gøhril Gabrielsen, for Unevnelige hendelser

2007 – Kari Fredrikke Brænne, for Av en annen verden og Iselin B. Alvestad for Alanya – Veien følger hjertet

2008 – Lars Petter Sveen, for Køyre frå Fræna

2009 – Kjersti Vik, for Mandø

2010 – Helga Flatland, for Bli hvis du kan, reis hvis du må

2011 – Demian Vitanza, for Urak

2012 – Gabi Gleichmann, for Udødelighetens elixir

2013 – Roskva Koritzinsky, for Her inne et sted

2014 – Maria Kjos Fonn, for Dette har jeg aldri fortalt til noen

2015 – Christelle Ravneberget, for Jeg gidder ikke leve uten deg