I dag får vi Nobel-fasiten

Donald Trump (Foto: Offical White House Portrait)

Rik – eller fattig – i en fei? Da kan du sette pengene dine på George RR Martin og Donald Trump.

Mens de fleste nordmenn har blikket festet på morgendagens forkynnelse av Nobels fredspris, er bokfolket opptatt av dagens Nobels litteraturpris-vinner.

Når det drar seg til før nobelprisutdelingen er det alltid interessant å skjele til de siste bevegelsene hos bookmakerne. De har hatt en tendens til å fortelle ett og annet om hvem som kan stikke av med prisen, etter som ikke alle i Svenska Akademien – som utpeker prisvinneren – klarer å holde tett.

Fire av ti

Analyser bookmakerselskapet Ladbrokes har gjort, viser at deres mest spilte forfatter ved “closing time” har hentet hjem prisen fire av de ti siste årene. I 91 prosent av tilfellene har vinneren vært spilt blant favorittene, til ti ganger pengene eller mindre. Vinnerne har i gjennomsnitt hatt et fall i odds på hele 32 prosent den siste uka før bekjentgjørelsen. Det er oppsiktsvekkende tall for en pris uten kjente forhåndsnominerte og som normalt er svært åpen og vanskelig å vinnertippe.

Yan Lianke seiler opp

I skrivende stund er det få store rykk å spore hos bookmakerne, og situasjonen i toppen er temmelig lik hva den var ved inngangen til gårsdagen. Tre av fire bookmakere har Haruki Murakami som favoritt (og du får hårfint mer igjen for Murakami som vinner i dag enn i går). Det fjerde, Ladbrokes, holder en knapp på Ngugi Wa Thiong’o – som gjestet litteraturfestivalen på Lillehammer denne våren. Japaneren og kenyaneren har figurert i det absolutte Nobel-favorittsjiktet gjennom en årrekke.

Men gårsdagens tet-kvartett – Murakami, Wa Thiong’o, Margaret Atwood og Amos Oz er blitt et kvintett, i og med at Yan Lianke er spilt ned fra 13 ganger innsatsen til 7,5 ganger innsatsen hos Paf og Unibet.

Og de mer kuriøse …

Og enten det er valg eller veddemål: Det dukker alltid opp noen mer kuriøse kandidater. Setter du pengene på at Kanye West blir årets nobelprisvinner i litteratur, kan du få igjen 5000 ganger innsatsen – altså millionen igjen på en tohundrelapp. På plassene foran finner du duoen Donald Trump og George RR Martin, som begge gir 1000 ganger innsatsen. Ikke særlig sannsynlig, med andre ord. Men omtrent de samme sjansene Trump var tilmålt et par år før han ble USAs president.

Kl. 13 får vi svaret.

 

(Foto Donald Trump: Offisielt portrett, Det hvite hus)