Nå kan du se originalen av brevet som avsluttet vennskapet mellom August Strindberg og Bjørnstjerne Bjørnson.
De to dikterhøvdingene hadde et kort og intenst vennskap. Helt til Strindberg skrev dette brevet. Nå kan du se det i original i Nasjonalbiblioteket.
Det rasende brevet fra August Strindberg til Bjørnstjerne Bjørnson ble i 1884 slutten på det kortvarige, men intense vennskapet mellom nasjonaldikterne. I desember 2015, 98 år etter at det sist ble sett, dukket det opp i en gammel kiste på et loft i Oslo.
17.–27 februar kan du se brevet og skattkisten i Nasjonalbiblioteket.
«Ers Majestet»
Brevet, som åpner med et syrlig «Ers Majestet!», og er undertegnet med: «Din forne vän August Strindberg» ble i sin samtid beskrevet som «det oförskämdaste bref, jag någonsin läst». Innholdet i brevet har vært kjent, men brevet har vært borte.
Forskningsbibliotekar Sigbjørn Grindheim ble sendt ut fra Nasjonalbiblioteket for å gå gjennom innholdet i kisten på loftet:
– Jeg kjente igjen begynnelsen av brevet og så at det stod August Strindberg under, sier han. – Jeg hadde jo lest brevet før i Bjørnsons brevveksling med svenske, så teksten var velkjent. Men at jeg skulle treffe på originalen her, hadde jeg på ingen måte forestilt meg. Det første jeg gjorde, var å sammenligne skriften med de originale Strindberg-brevene Nasjonalbiblioteket hadde fra før. Jo, brevene i den forseglede konvolutten var ekte. Å si at jeg ble overrasket, er kanskje litt svakt, sier Sigbjørn Grindheim.
Dramatisk slutt på vennskapet
Kisten brevet ble funnet i, var merket med navnet «Elsbeth Langen» og har fulgt arvingene etter Bjørnson. I konvolutten lå det flere brev, telegrammer og visittkort som berører Bjørnson og Strindberg og blasfemitiltalen rettet mot Strindbergs novellesamling Giftas fra 1884. Noe av materialet har aldri vært offentliggjort.
17.–27. februar kan publikum altså få se den opphetede korrespondansen i Nasjonalbiblioteket og bli kjent med historien om den dramatiske avslutningen på vennskapet mellom de to forfatterne.
I tillegg berører utstillingen også andre opphetede brevvekslinger der Bjørnson var involvert. Forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket Marius Wulfsberg har nylig studert brevvekslingen mellom ham og Camilla Collett knyttet til hennes kamp mot det litterære patriarkatet mens litteraturprofessorene Arne Melberg og Irene Iversen har skrevet om og forsket på August Strindberg. På åpningskvelden møtes de tre for å snakke om forfattere i strid og litterære kamper i brevs form.
Arrangementet og utstillingen er gratis og foregår i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo.