Corona-fall – men slett ingen krise

Nina Lykke (Foto: Agnete Brun)

MÅNEDSSTATISTIKKEN: Det er vanskelig å skåle for et omsetningsfall, men denne gang er det nesten grunn til å sprette champagnen.

Totalmarkedet ned 2,9 prosent. Læremidler ned 7,2 prosent. Allmennboksalget ned 1,3 prosent. Det er fasiten for den norske bokomsetningen ut fra distributør så langt i år, sammenlignet med fjoråret. Er dette noe å feire? Absolutt. Etter noen tøffe corona-måneder kunne det definitivt sett verre ut.

Ikke slik at bokomsetningen har vært upåvirket av pandemien. Forleggerforeningen fastslår i sin kommentar til den ferske månedsstatistikken at «coronaeffekten er tydelig i allmennmarkedet». På det området hadde man heldigvis litt å tære på da det hele brøt løs. Ved utløpet av februar var omsetningen i allmennbokmarkedet 11,5 prosent høyere enn på samme tid i 2019, men ved utgangen av mars var det positive avviket redusert til 7,3 prosent. Ved utgangen av april var hele det positive avviket i forhold til 2019 borte, og ved utgangen av mai er altså avviket i forhold til fjoråret på minus 1,3 prosent. I mai isolert var omsetningen i allmennbokmarkedet fem prosent lavere enn i mai i fjor.

Opp inkludert strømming?

En omsetningsnedgang i allmennmarkedet på 1,3 prosent for årets fem første måneder, sammenlignet med samme periode i fjor, er slett ingen krise. Dette har vært elendige perioder de siste årene: I fjor var fallet på 10 prosent forhold til 2018, og i 2018 var fallet på 8,5 prosent sammenlignet med de fem første månedene i 2017.

Viktigst: Disse tallene inkluderer ikke omsetningen fra strømmetjenestene. Her må vi vente til utgangen av juni, og neste kvartalsrapport, for å få halvårsfasit. Med strømmetall inkludert i allmennbokomsetningen, ville man garantert kunne vise plusstall også ved utgangen av mai.

Sakprosa-fall

Totalmarkedet for denne perioden viser en nedgang på 2,9 prosent.

Omsetningen fra salg av billigbøker viser en nedgang på 8,4 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, og billigbøker er det formatet som har vesentligst negativ utvikling. Sjangermessig er det største omsetningsfallet innen sakprosa, som hadde et fall på 3,4 prosent ved utgangen av mai.

Omsetningen av læremidler til grunn- og videregående skole hadde en nedgang på 21 prosent ved utgangen av mai. Dette er ventet, og henger sammen med av innføringen av nye læreplaner til Fagfornyelsen som gjennomføres i høst.