Drama i engelsk kostskolemiljø

I går kom "Night School - Bak murene" ut på norsk. - Jeg skrev den boka jeg ønsket å lese, sier ukas barnebok-profil C. J. Daugherty.

C.J. Daugherty har bakgrunn som krimreporter, politisk kommentator og gravejournalist. På et tidspunkt arbeidet hun også for den britiske regjeringen. Nå jobber hun fulltid som forfatter. Night School-serien er oversatt til 22 språk hittil, og er blitt mottatt med stor jubel i de landene den blir utgitt – og nå er endelig første bok ute på norsk. 

I serien følger vi Allie Sheridan, en 16 år gammel jente som havner i trøbbel nærmest hver uke. Til slutt blir hun sendt til Cimmeria Academy for å få orden på livet. Men Cimmeria Academy er ingen vanlig skole. Elevene driver med hemmelige aktiviteter på natten, alle lyver, og utenfor skolens murer lurer farer som truer elevene på skolen – spesielt Allie.

 

Forfatter: C. J. Daugherty

 

Night School Bak murene forside ho-2Aktuell med: Night School (Schibsted Forlag).

Allie, en trøblete 16 åring blir kastet inn i en ukjent verden av privilegier på en ekslusiv kostskole for sosietetsungdom. Hun blir raskt dratt inn i et farlig nettverk når hun finner ut at alle lyver, og hemmeligheter kan drepe.

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: 

Jeg skrev den boka som jeg selv ønsket å lese. Jeg har alltid elsket bøker hvor handlingen foregår på kostskoler. Selv gikk jeg på en helt vanlig skole i en storby, så dette er definitivt en fantasi-setting for meg. Jeg bor i en del av England hvor det er veldig mange eksklusive og dyre kostskoler, veldig like den jeg beskriver i boka. Og, (selvfølgelig) elsker jeg krim like mye som alle andre.

 

Tre barnebok-favoritter: 

– City of Bones av Cassandra Clare  – Jeg elsker denne boka. Hun har en unik og levende skrivemåte, og karakterene er så ekte at det er lett å forelske seg i de.

The Secret History, av Donna Tartt – Dette er boka som gjorde at jeg ville bli forfatter. Et mystisk mord som foregår på et vakkert universitet langt unna all sivilisasjon hvor studentene blir drevet til vanvidd av undervisningen. Det er brilliant.

9 Stories av JD Salinger – Dette er ikke en typisk ungdomsbok, men mange av dens karakterer er barn og jeg har elsket den siden jeg var 14 år.

 

Sjekk ut: 

The Falconer av Elizabeth May – Jeg leste denne boka på en dag, og venter utålmodig på oppfølgeren!

 

Hvordan jobber du?  

Først blir jeg kjent med karakterene mine. Jeg skisserer dem til det punktet hvor jeg vet absolutt alt om dem: hva slags musikk de hører på, hvor godt de kommer overens med foreldrene sine, hva slags mat de liker, hvordan de går osv. Jeg er nødt til å se dem klart for meg, før jeg kan gå videre. Derfra utarbeider jeg handlingen. I Night School handler det om et mord på en eliteskole og et hemmelig samfunn som slår sprekker. Etter dette skriver jeg en synopsis om hva som kommer til å skje i boka. Først når det er på omtrent ti sider begynner jeg å skrive kapittel en.

 

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn? 

The Chronicles of Narnia, CS Lewis. Jeg har aldri sett på et klesskap og ikke ønsket at det hadde en dør inn til en hemmelig verden.

 

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt? 

Humlesnurr. Han kunne vært min mentor.

 

Og hvem ville du helst selv ha vært? 

Clary Fray fra City of Bones. På grunn av JACE.

 

Hva må en ordentlig god barnebok inneholde? 

Originalitet. Og håp.

 

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

Harry Potter! Selv om jeg tror jeg hadde kommet best overens med Hermine…

 

Foto: www.darrenbrade.com