Carl Frode Tiller tildeles gjev pris

GJEV PRIS: Carl Frode Tiller vant litteraturprisen for romanen Flukt.

Carl Frode Tiller vant årets NTNUs litteraturpris for romanen "Flukt" (2021).

Årets vinner av NTNUs litteraturpris er forfatter Carl Frode Tiller for romanen Flukt (2021).

Prisutdelingen og bokbad med vinneren skjer 7. november, på litteraturhuset i Trondheim.

– Jeg satt og strevde med en vrien passasje i en ny roman da jeg fikk beskjeden, og det løsnet straks samtalen var over. Jeg tror nesten en må være forfatter selv for å forstå hvor inspirerende noe slikt er, sier Carl Frode Tiller i en pressemelding og fortsetter:

– Det er så stas å få NTNU’s litteraturpris etter å ha vært nominert sammen med flere strålende forfattere, sier prisvinneren.

Vinnerromanen skildrer forholdet mellom de levende og døde, og strekker seg et stykke utover det vi til vanlig oppfatter som realisme. Den gir et innblikk i forholdene mellom de levende og de døde, der også de som har gått bort får sin egen stemme og sitt eget narrativ.

– Flukt er en roman om kommunikasjon som går i oppløsning, mellommenneskelige relasjoner og familieintriger, forteller juryleder Karolina Drozdowska, som er førsteamanuensis ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU.

Drozdowska mener Flukt stadfester Tillers store internasjonale gjennombrudd som forfatter av verdensklasse.

Juryen begrunner prisutdelingen slik: «Å skape et litterært verk som spiller på de mest klassiske motivene i kulturhistorien, samtidig som det utfordrer den konvensjonelle romanformen på en så dristig, men samtidig litterært elegant måte, er en stor prestasjon. Flukt er en suveren bok om eksistensiell smerte hver av oss kjenner på. En fortelling om sårbarhet, fortvilelse og den desperate trangen til kjærlighet og anerkjennelse som den universelle menneskelige erfaringen.»

Carl Frode Tiller (f.1970) bor i Trondheim. Han debuterte som forfatter i 2001 med romanen Skråninga, som han blant annet fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris og P2-lytternes romanpris for, og som ble nominert til Brageprisen. Tiller har gitt ut flere kritikerroste romaner og vunnet flere priser. I tillegg har Tiller skrevet blant annet teaterstykker, noveller og kortprosa for ulike aviser, tidsskrift og antologier. Hans romaner er solgt til 19 land, senest til Spania og USA.