– Skal bli byens beste hjørne

Ny Norli-butikk åpnet i Bergen sentrum i dag.

Norli ekspanderer i Bergen. I dag åpnet kjedens nye flaggskip i byen. 

Daglig leder Sylvia Gjervik: – Skal bli byens beste hjørne.

– Det skal bli byens beste bokhandel på byens beste hjørne, sier butikksjef Sylvia Gjervik i Norlis nye flaggskip i Bergen. Det nye vidunderet ligger bare et paraplykast fra det som ifølge åpningstaler Gunnar Staalesen var byens beste hjørne, nemlig hjørnet der Norli Galleriet har holdt hus i noen tiår.

Norges eldste i samme gate

Staalesen gjorde forøvrig de fremmøtte oppmerksomme på at Norges eldste apotek, Svaneapoteket, og landets eldste bokhandel, F. Beyer fra 1771, ligger i samme gate som den nye Norli-butikken, så det forplikter.

Var der og talte: Gunnar Staalesen

Det er bare et par år siden Norli la ned Norli nr. 7 på Torgallmenningen. Nå er den nye bokhandelen etablert på hjørnet av Torgallmenningen og Strandgaten rett nedenfor. Og selv om den nye butikken er i full drift fra i dag, så skal Norli Galleriet rett overfor fortsette å selge bøker frem til litt ut på nyåret, men så legges den store butikken i Galleriet ned og all virksomhet flytter over i den nye.

Var der og talte: Frode Grytten

– Dei fire første setningane

Den splitter nye bokhandelen har overtatt lokalene til den eksklusive klesforretningen Vincci, og Bergens bokelskere møtte frem i stort antall for å ta lokalene i øyesyn.

Frode Grytten leste en hyllest til bøkene. Om lykken ved å åpne en bok, ved å lese de fire første setningene.

– Alt ligg i dei fire første setningane, sa Grytten i sin prolog. – Nøkkelen som blir vridd om, bremsen som blir sluppet opp, gassen som blir trykt ned. Følg meg, seier boka. Bli med meg ned denne gata, seier boka. Forfatterne er dei som tegner det mest nøyaktige kartet.

Var der: Forlegger Marianne Rieber (Mangschou) og bokhandler Arnstein Bjørke (V&B).

Bergen – en fiktiv by

Størst munterhet vakte Grytten da han ramset opp byer i litteraturen. – Mange byer finst bare i fiksjonen, sa Grytten. Som Marquez’ Macondo, Fløgstads Lovra, Nilssens Skoddeheimen og Staalesens og Espedals Bergen.

Allmenn munterhet.

Var der: NRKs Finn Tokvam

Den nye butikken inneholder tre etasjer. – Vi kommer til å være rundt tyve som jobber her, sier daglig leder Sylvia Gjervik. – Oppe blir det en stor barne og ungdomsavdeling pluss håndbøker, og i kjelleren en stor fagavdeling med reisebøker og selvutviklingbøker, sier Gjervik.

Og i hovedetasjen er det alt annet for enhver smak. Bergen har fått en ny attraksjon for bokelskere.

Toppetasjen: En stor avdeling for barn og ungdom.