Bredt sakprosa-spekter

Sakprosa – øverst til venstre daglig leder av Brageprisen - Chi Ton, Anette Homlong Storeide, Lisa Bakk Bøen. Nederste rekke: Frøydis Elenora Veseth og Mohamed Abdi

BRAGEJURYENE: Vi er midt i Bokhøsten, dermed stunder det også mot Brageprisen. I dag titter vi innom juryen for sakprosa-prisen.

Brageprisen ble etablert i 1992. Den deles ut årlig for å hedre fremragende litterære verk, og inkluderer flere kategorier som skjønnlitteratur, barne- og ungdomslitteratur, og sakprosa.

Prisen er oppkalt etter Brage, guden for poesi i den norrøne mytologien. Brageprisen skal bidra til å løfte frem norsk litteratur og fremme leseglede. Prisens innflytelse og prestisje gjør den til en ettertraktet anerkjennelse blant forfattere og kunstnere i landet.

Det er en jury for hver av de fire Brageprisene. Klassene i år er skjønnlitteratur, sakprosa, barne- og ungdomsbøker, samt åpen klasse som i år er sakprosa for barn og unge. Juryene nominerer fire titler i hver klasse. De nominert blir offentliggjort 30. oktober, klokken 12:00.

De nominerte bøkene vurderes deretter av et elektorat som er hemmelig, og som ikke vet om hverandre. Elektoratet stemmer fram vinnerne. Selve utdelingen finner sted på Bragekvelden, torsdag den 21. november på Vulkan Arena i Oslo.

Vinnerne mottar 75 000 kroner og en Bragestatuett laget av kunstneren Børre Larsen.

I klassen for sakprosa består juryen i år av

Anette Homlong Storeide, litteraturformidler (juryleder) – Ålesund

Lisa Bakk Bøen, bibliotekar – Svalbard

Frøydis Elenora Veseth, bokhandler – Oslo

Mohamed Abdi, kritiker – Oslo

Vi slår på tråden til jurylederen Anette Homlong Storeide som er inne i sitt tredje, og følgelig siste år som jurymedlem. Anette Homlong Storeide (f. 1976) er forsker ved Falstadsenteret og HL-senteret. Hun har studert idehistorie, statsvitenskap og germanistikk ved Universitetet i Oslo og Humboldt-universitetet i Berlin.

Anette Storeide

– Hektiske dager, Anette?

– Det blir litt hektisk den siste perioden før offentliggjøring av de nominerte, ja.

– Har dere fått inn mange titler til nominasjonen?

– Antar at det samlet ligger rundt 60 titler med meget god spredning både hva gjelder tematikk, omfatning og form. I juryinstruksen blir vi bedt om å synliggjøre rikdommen og variasjonen innen bokgruppa. Vi er forventet å skulle reflekterer over størrelser som sjanger, mangfold, relevans for leserne og litterær teknikk.

– Hvordan vil du karakterisere juryarbeidet i år?

– Som meget lærerikt og inspirerende. Jeg har stort utbytte både av å få lese så mye interessant, men også i utvekslingen av kunnskap med de andre i juryen og som kommer fra andre fagfelt enn meg selv. Slik sett vil jeg savne juryarbeidet, selv om jeg også må innrømme at jeg gleder meg til å få tid til å lese mer skjønnlitteratur framover.

– Juryen i år har bestått av tre nye medlemmer, hva er årsaken?

– Ingen spesiell. Det er flere årsaker; permisjoner, arbeidsflyt med videre. I løpet av mine tre år, har antall nye jurymedlemmer vært mindre. Når så er sagt har juryarbeidet i år gått helt sømløst og på skinner. Vi har kun møttes fysisk en gang, men vi har hatt jevnlige møter via nettet.

– Skal du delta på selve Brage-utdelingen?

– I år skal jeg heldigvis det. Ved de to tidligere tilfellene har jeg dessverre vært forhindret, men i år klaffer det. Det gleder jeg meg til.