Brageprisen til Maria Parr

Maria Parr (Foto: Agnete Brun/Samlaget)

Maria Parr er tildelt Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur for romanen "Keeperen og havet.".

Maria Parr er tildelt Brageprisen for andre gang. Denne gang får hun prisen for sin nyeste roman Keeperen og havet.

– Jeg vil takke forlaget og kollegene mine. Norske barnebokforfattere er de rauseste du kan tenke deg, sa Parr da hun mottok prisen. – Det fins bra bøker som blir bra fordi man har bra folk rundt seg. Keeperen og havet hører til den kategorien, sa prisvinneren.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, som delte ut prisen, sa at forfatteren har en spesiell evne til å utvikle et litterært univers.

Tilbake til Knert-Matilde

Dette sier juryen om vinnerboken:

«I Keeperen og havet byr Maria Parr på mer av det vi gledet oss over i Vaffelhjarte, den første boken om Trille og Lena i Knert-Matilde. Samtidig klarer Parr å få det kjente universet til å fremstå nytt og friskt ved å skildre det gjennom øynene til to tolvåringer. Lena og Trille plasseres i brytningspunktet mellom barn og ungdom og dette gir rom for de motsetningsfylte, klisjefrie karakterene til å utvikle seg videre.

«Godt å vende tilbake til»

I Keeperen og havet fremstår de to hovedkarakterene mer kompliserte og nyanserte enn før. Handlingsrommet er utvida, følelsene er større og begivenhetene mer alvorlige. Det troverdige tolvåringsperspektivet er drivkrafta både i handlinga og i språket, og viser hvor intenst livet kan oppleves i denne alderen. Det trygge de alltid har kjent er i forandring og de Trille og Lena blir satt inn i nye sammenhenger og utfordringer som forelskelse, sjalusi, refleksjoner rundt død – og ikke minst behovet for å bli sett som den man er. Fra den lille bygda ved havet skaper Maria Parr et litterært univers som er både tidløst, universelt og godt å vende tilbake til.»

Bragepris nummer to

Maria Parr debuterte i 2005 med Vaffelhjarte, som ble nominert til Brageprisen og vant Nynorsk barnelitteraturpris. Hennes andre bok, Tonje Glimmerdal, kom i 2009, og vant Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker. Begge bøkene er oversatt til flere språk. Keeperen og havet er hennes tredje bok og en fortsettelse på historien om Lena og Trille fra det fiktive stedet Knert-Matilde fra Vaffelhjarte.

Maria Parr er født 1981 i Vanylven i Møre og Romsdal. I tillegg til å være prisbelønt forftter jobber hun som lektor på videregående skole.