Bra tall for allmennbok i første halvår

MÅNEDSSTATISTIKKEN: Forleggerforeningen har publisert tall for medlemmenes inntekter i første halvår. Allmennbok viser positive tall, mens læremidler halter.

Inntektene fra allmennmarkedet (sakprosa, skjønn og pocket) summerer seg til 430 millioner kroner, en økning på 5 prosent sammenlignet med i fjor. Vi må faktisk seks år tilbake i tid for å finne et like høyt tall.

Sakprosa-inntektene økte med 10 millioner kroner i forhold til fjoråret, og summerte seg til 140 millioner.

Skjønnlitteratur toppet 2023 med noe over en million kroner i inntekter. Ved utgangen av juni beløp inntektene seg til 146 millioner kroner.

Gledelig er det også at inntektene fra pocketboka igjen øker. Inntektene ble på 106 millioner kroner.

Pocket-inntektene har vist nedgang, noe mange henfører til lydbokstrømmingens kannibaliserende effekt. Forlagenes inntekter fra strømmemarkedet er ikke inkludert i halvårstallene. Strømmeinntektene for første halvår er ikke klare, men vi bør kunne forvente oss opp mot 180 millioner (+10 prosent) i ytterligere forlagsinntekter fra disse.

E-bøker for allmennmarkedet rører også litt på seg og utgjør nå 30 millioner kroner (+8,9 prosent).

Læremidler senker de samlede inntekten

Inntektene fra undervisningslitteratur bidrar imidlertid til at de samlede forlagsinntektene viser en nedgang på 6,3 prosent. Inntektsfallet for undervisningslitteratur rammer spesielt våre fire største forlagskonsern.

Skolebøker gir inntekter på 165 millioner kroner, en nedgang på 35 millioner kroner sammenlignet med i fjor. Positivt er det dog at grunnskolen (kommunene) mer enn doblet sine skolebok innkjøp fra akkumulerte 51 millioner kroner i slutten av mai til 108 millioner i juni-måned alene. Det blir nå spennende å følge tallene fram mot skolestart.

Gyldendal er landets største forlag på skolebøker til grunnskolen.

Lære- og fagbøker er segmentet som faller mest. Inntektene her ble 83 millioner kroner. Bortfallet er på hele 34 millioner kroner, en nedgang på så mye som 28,7 prosent.

Fallet for lærebøkene rammer antagelig Fagbokforlaget (Vigmostad & Bjørke) i særlig grad.

Alle tallene i månedsrapporten får du lese her.