Bokslukerprisen til Holsve

Mari Moen Holsve er tildelt Bokslukerprisen for grøsseren "Ingen sover trygt i natt".

– Dette er en av de kuleste prisene du kan få, fordi vi skriver jo bøkene for dere. Tusen takk alle sammen, sa Moen Holsve da hun mottok prisen på Sentralen i Oslo foran nærmere 300 elever.

«Vinnerboka er så skummel at den har fått det til å grøsse nedover ryggene våre og hjertet til å slå litt hardere. Den er sykt bra, mener vi. Den har alt en grøsser burde ha, spenning og action, dessuten er den tankevekkende. Den fikk frem både redsel og tristhet i oss», skriver juryen i sin begrunnelse, og de legger til:

«Noen har også fått mareritt om natta, og det mener vi betyr ordentlig kvalitet. Det er jo tross alt det tittelen på boka handler om».

I fjor stemte 80.000 elever frem fem superfinalister til Bokslukerprisen. Dette var på bakgrunn av ti utdrag elevene fikk lese fra norske skjønnlitterære bøker for aldersgruppen 10-12 år. Siden november i fjor har ti juryklasser så lest de fem superfinalistene, og onsdag formiddag kåret elevene Ingen sover trygt i natt (Cappelen Damm) av Mari Moen Holsve til vinner av Bokslukerprisen 2019.

En morder på frifot

Mari Moen Holsve debuterte i 2006 med fantasyromanen Skjelka-Agenten. For hennes andre bok, Rasp (utgitt i 2008), ble hun nominert til UPrisen. Holsve er bosatt i Oslo. For boken Halvgudene, første bok i en trilogi, ble Holsve tildelt ARKs barnebokpris i 2011.

Ingen sover trygt i natt handler om Håkon, som en dag får beskjed om at klassekameraten Jon Michael er død. Han, Marie og Hares blir nysgjerrig av det brå dødsfallet, og legger veien hjem fra skolen fordi Jon Michaels hus. Når Håkon titter gjennom vinduet, blir han møtt av et grotesk syn. Det er en morder som er på frifot i Skymdal – og han har bare begynt.

Juryens begrunnelse:

«Vi klarte ikke å slutte å tenke på den mens vi leste, og snakket mye om den etter at vi hadde lest den ferdig.», skriver juryen videre i sin begrunnelse.

FORNØYD PRISVINNER: Mari Moen Holsve.

Juryen vektla også bokens språklige kvaliteter og intense handling i sin avgjørelse. Her er resten av juryens begrunnelse:

«Teksten flyter godt, og ordene er lette å forstå. Forfatteren brukte de riktige ordene til sjangeren. Beskrivelsene er så gode at det blir som å se en film bak bokstavene. Vi likte også at det var litt banning for det gjorde at det virket mer ekte og troverdig.

Teksten starter midt i en handling som gjør det spennende å lese videre. Så kommer nysgjerrigheten. Hva skjer videre? Boka var full av action og så spennende å lese at vi ikke klarte å legge den fra oss. Den var slik at når du først hadde begynt å lese, kunne du ikke stoppe før du var ferdig med kapitelet.

Den intense handlinga gjør boka spennende og skummel på en gang, fordi forfatteren skriver så bra og er god til å fantasere. Selv navnet på gata der hovedpersonen bor er skummelt.»

De nominerte var…

Årets nominerte superfinalister var:

Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden av Simon Stranger og Helena Lindholm (Fontini)

Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser av Robert Næss (Juritzen jr.)

Anton og andre flokkdyr av Gudrun Skretting (Aschehoug)

Bobla av Siri Pettersen (Gyldendal)

Ingen sover trygt i natt av Mari Moen Holsve (Cappelen Damm)

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på 5. og 6. trinn i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å sette søkelyset på den gode norske skjønnlitteraturen som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Juryklassene til årets Bokslukerpris kom fra Ellingsrudåsen skole (Oslo), Hasle skole (Oslo), Kirkenær skole (Hedmark), Lysheim skole (Vestfold), Mellom-Nes skole (Akershus), Risør barneskole (Aust-Agder), Silsand barneskole (Troms), Sunde skole (Vest-Agder),  Valldal skule (Møre og Romsdal) og Vanvikan skole (Trøndelag).