Michele Obama og Gunhild Stordalen er blant de sterkeste kortene i sakprosa-høsten – i hvert fall hvis vi skal tro toppene i bokhandelkjedene.
Tidligere denne uka sjekket BOK365 hvilke skjønnlitterære bøker man hadde mest tro på i bokhandlerkjedene. Hva mener kjedene om sakprosa-høsten?
– Det er to biografier som kommer til å utmerke seg i salgstoppen, Michele Obama (Min historie) og Gunhild Stordalen (Det store bildet). Dette er gledelig fordi slike bøker får stor medieoppmerksomhet og vil forhåpentlig bli plussalg, sier Tanum-sjef Karin Mundal.
Der har hun de andre kjede-toppene med seg. Troen på de to kvinnelige profilene er sterk.
Andre profiler som trekkes frem er Sofie Elise (Forelsket), Truls Svendsen (Truls a la Hellstrøm 2.0) og Petter Northug.
Harari – igjen
I sakprosa-landskapet kommer vi heller ikke denne sesongen utenom Yuval Noah Harari:
– Harari har jo solgt veldig mye av både Sapiens og Homo Deus, så vi har stor tro på at den nye boka også vil selge godt. Ellers tror vi at vi kan få overraskende stort salg av Jordan Petersons 12 regler for livet, en bok som har ligget lenge på toppen av vår engelske bestselgerliste og debatten, sier ARK-topp Linda Frid Andresen.
Flere av de andre har også festet seg ved den samme duoen.
Selverklært sakprosa-entusiast John Thomasgaard ser også frem til bokhøsten:
– Som alltid er det mye politikk, historie og krig innen sakprosa. Bare for å nevne noen har jeg merket meg Gudfaren – Odd Karsten Tveits bok om Trygve Lie, Veien til ufrihet av Timothy Snyder, Tysklandsbrigaden av Geir Stian Ulstein, I Stalins skygge av Alf R. Jacobsen, Bjørn Godøys Okkupert, Norge under andre verdenskrig av Ole Kristian Grimnes og Anne Appelbaums Rød sult. Men her har jeg ikke fått oversikt over alt enda. Det kommer alltid mye spennende. Diskusjonene om den politiske utviklingen i vesten ser ut til å få mye plass. Presset på det liberale demokratiet generelt, og migrasjonsutfordringene og populismen spesielt, sier Norli Libris-sjef Thomasgaard.
Strikker videre
– En av favorittbøkene min i fjor var Ødegårder av Øystein Morten, samme forlag har Norske garasjer i år og det tror jeg kan bli en fin gavebok om det gjøres riktig. Hvitekrist av Tore Skeie tror jeg blir en interessant og spennende bok. Det er første bind i en serie viking- og middelalderkonger, sier Helén Foss, leder i Fri Bokhandel.
– Gode humorbøker fra Else Kåss Furuset, Are Kalvø og Radioresepsjonen er fine vennegaver, supplerer Karin Mundal.
Hva med strikkebølgen – er den i ferd med å avta? Slett ikke:
– Det er mye strikkebøker også i høst, kanskje mer enn noen gang, men her vil nok de nye bøkene til kjenningene Klompelompe og Bystrikk lede an salget. Etter fjorårets salgssuksess Mums-kokeboka kommer flere forlag med kokebøker fra populære matsider på nettet. Tanjas mat har allerede markert seg her. Av trender er det fortsatt fokus på populærvitenskapelige bøker om kropp og helse, i år er det særlig hjertet vi skal lære mer om, sier Linda Frid Andresen.
Fenomener som Klompelompe, Bystrikk og Berit Nordstrands bøker er gjengangere også hos de andre kjede-toppene.
Kroppen under lupen
Er det så noen spesielle trender å spore denne bokhøsten?
– Vi mangler kanskje tydelige trender, men vi ser en grønn bølge blant annen innen kokebøker. Og bøker om kroppens indre liv fortsetter. Et par utgivelser i kjølvannet av MeeToo vil sikkert få oppmerksomhet, og kilden til bøker om krigen er tydeligvis utømmelig, sier Karin Mundal.
– Jeg ser ingen tydelige trender her – i hvert fall ikke nye, sier Helén Foss. – Jeg noterer meg at krigen fortsatt er aktuell, strikkebøker er det fortsatt mye av, og kroppslige temaer fortsetter, i år hud og hjerte.
Det siste har også Linda Frid Andresen merket seg:
– Det fortsatt fokus på populærvitenskapelige bøker om kropp og helse, i år er det særlig hjertet vi skal lære mer om.