Betatt av Ronja Røverdatter

(Foto: Stine Friis Hals)

BARNEBOKPROFIL: - Som barn ble jeg sjarmert av denne tøffe, uredde jenta som gikk ut i skogen for å oppleve farligheter, forteller Endre Lund Eriksen.

Endre Lund Eriksen (f. 1977) debuterte i 2002 med barneboken Pitbull-Terje går amok. Boken ble en storsuksess, og det ble også de tre neste bøkene om Pitbull-Terje – som i tillegg sikret Eriksen en rekke litterære priser. Eriksen har gitt ut flere bøker, blant annet i Dunderly-universet. Denne høsten er han aktuell med en ny ungdomsbok.

 

Navn: Endre Lund Eriksen

Aktuell med: Verdens beste pappa (Aschehoug)

 

 

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

 – Jeg fikk en idé om en 12-åring som begynner å skrive brev til den amerikanske presidentens sønn, for å gi ham råd om hva han bør gjøre og hva han bør unngå når han snart skal flytte til Washington. De to er omtrent like gamle, og Mads mener de to har mye til felles og burde bli venner. Men gradvis skjønner vi at det foregår en del ting hjemme med pappa og mamma som Mads har behov for å fortelle om.

 – Jeg ville finne ut: Går det an å skrive en bok for barn (10 +) om et så alvorlig tema som familievold, men likevel gjøre det med letthet og litt humor, som gjør at noe som egentlig ikke er til å holde ut, blir mulig å forholde seg til?

Tre barnebok-favoritter:

 – Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren, Tonje Glimmerdal av Maria Parr og Brune av Håkon Øvreås.

Sjekk ut: 

 – Bestefar og jeg-bøkene til Hilde Hagerup, tegnet av Ingrid Dos Santos. Morsomme og lettleste bøker med mye humor og varme.

Hvordan jobber du?

 – Det er litt forskjellig fra bok til bok. Noen ganger har jeg alt planlagt på forhånd, andre ganger bare begynner jeg å skrive når jeg finner de første setningene. Sånn var det med Verdens beste pappa. Jeg visste begynnelsen, men ikke hvor det skulle ende.

Din egen favorittillustrasjon?  

 – Fra «Raggmonsteret», 2014, tegning: Endre Skandfer.

Hvilken barnebok gjorde størst inntrykk på deg som barn?

 – Ronja Røverdatter av Astrid Lindgren! Jeg ble veldig fascinert av det eventyrlige universet, med røverborg, grådverger og underjordiske – og ganske så betatt av Ronja Røverdatter.

Hvilken barnebokskikkelse ville du helst ha møtt?

 – Ronja Røverdatter! Som barn ble jeg sjarmert av denne tøffe, uredde jenta som gikk ut i skogen for å oppleve farligheter. En gang møtte jeg NESTEN Ronja: På et politisk seminar i ungdomstida traff jeg Hanna Zetterberg Struwe som spilte Ronja i filmen. Jeg var så starstruck at jeg knapt torde si et ord.

Og hvem ville du helst selv ha vært?

 – Jeg kan kanskje svare Ronja her også, siden jeg som barn ikke var helt sikker på om jeg ville være SOM Ronja Røverdatter eller være SAMMEN med henne…

Hva må en virkelig god barnebok inneholde?

 – Noen ganger blir jeg overrasket av barnebøker som handler om noe jeg ikke tror en barnebok kan handle om (f.eks. en voksen truckfører som heter Kurt, eller en bendelorm, eller en sædcelle). Jeg tror man kan skrive gode bøker om nesten alle temaer, bare man gjør det på riktig måte. Selv tenker jeg ofte at jeg vil prøve å lage en historie som er spennende, full av overraskelser, har en dose humor – og en eller annen form for risiko. Ikke bare for hovedpersonen, ved at det står noe viktig på spill, men også for leseren, som i beste fall risikerer å bli litt forandret.

På eventyr med Potter eller over de syv hav med Pippi?

 – Det må bli eventyr med Harry Potter! Selv om både barna og kona er mye mer hardcore-fans enn jeg er, trives jeg veldig godt på Galtvort og blir gjerne med Harry på eventyr med sopelimen.