Bokhandlerprisen til Cecilie Enger

Årets Bokhandlerpris går til Cecilie Enger. Hennes roman «Mors gaver» har berørt mange norske lesere – også bokhandlerne.

– Denne boka sier noe treffende, og sant, om det å være menneske, sa kulturminister Thorhild Widvey under utdelingen av årets Bokhandlerpris.

Prisvinner Cecilie Enger (50) er slett ingen fersk forfatter. Allerede i 1994 debuterte hun med romanen Nødvendigheten, og etter denne er det blitt ytterligere seks romaner og en barnebok. Da Mors gaver forelå tidligere i høst var det mange som hevdet at dette ville bli det store gjennombruddet for Cecilie Enger, som til daglig jobber som journalist i Dagens Næringsliv. De ser ut til å bli sannspådd. På toppen av fabelaktige anmeldelser og allerede hyggelige salgstall, lander nå årets Bokhandlerpris. Det pleier erfaringsmessig å sette ytterligere fart i salget i de viktige ukene frem mot jul.

–  Jeg er utrolig takknemlig for denne prisen, og det er ekstra fint at det er bokhandlerne selv som har stemt frem romanen; de som lever av å lese og å formidle bøker til lesere, sier Cecilie Enger.

Viskes ut

Mors gaver er en hjertevarm og personlig beretning om det å se en av sine nærmeste forsvinne inn i den store glemselen. Når Cecilie Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over alle familiens julegaver gjennom fire tiår. Gaver gitt og fått, til og fra mennesker med svært forskjellige liv. Med listene som utgangspunkt skriver Cecilie Enger sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag. Samtidig fortelles en annen historie. I løpet av de to årene Cecilie Enger skriver Mors gaver, viskes morens hukommelse og personlighet gradvis ut.

«En gave i seg selv»

Anmelderne har nærmest overgått hverandre i superlativer. «Nydelig tidsreise og et vakkert morsportrett. Denne romanen må bli Cecilie Engers velfortjente gjennombrudd», skriver Cathrine Krøger i Dagbladet. «Høstens nydeligste roman?» spør Aftenpostens Anne Merethe K. Prinos. «Det er en av de vakreste bøkene jeg har lest på lenge», skriver Line Baugstø i Dagens Næringsliv. VG og Guri Hjeltnes triller terningen til en sekser: «Romanen er en gave i seg selv, til alle som lever i livet». Høstens TV-aksjon og medias søkelys på demens, har gitt boken ytterligere aktualitet. Det er tema de aller fleste av oss støter på, i våre egne liv, hos nære familiemedlemmer, venner og kjente. Således er det slett ikke overraskende at Mors gaver nå ser ut til å erobre et stort lesende publikum.

Sigurd Hoel første prismottaker

Bokhandlerprisen ble delt ut første gang i 1948. Den het da «Takk for boken»-prisen og ble tildelt Sigurd Hoel. Da tradisjonen ble gjenopptatt i 1981, etter tolv års opphold (1970-1980), fikk den navnet «Bokhandlerprisen». I 1998 ble reglene endret slik at Bokhandlerprisen også kan tildeles forfattere som har fått prisen tidligere. Fra 2008 startet man med en nominasjonsprosess i forkant av Bokhandlerprisen.

 

Vinner av Bokhandlerprisen 2013:  

Cecilie Enger: Mors gaver

 

Øvrige nominerte:  

Gaute Heivoll: Over det kinesiske hav
Helga Flatland: Det finnes ingen helhet
Jon Michelet: En sjøens helt: Skytteren
Jørn Lier Horst: Hulemannen
Nicolai Houm: De håpefulle
Roy Jacobsen: De usynlige
Samuel Bjørk: Det henger en engel alene i skogen
Siri Pettersen: Odinsbarn
Tore Renberg: Vi ses i morgen