Bokhandlere i Italia får åpne igjen

GRADVIS: Italienske bokhandlere, som denne i Napoli, kan snart åpne igjen - hvis butikkeierne tør. Foto: Orna Wachman, Pixabay

Bokhandlere er av de første som får åpne, men de fleste velger å vente litt.

Nord-Italia var lenge det hardest corona-rammede stedet i Europa og blant de første områdene som stengte ned offentlig ferdsel og butikkvirksomhet. Nå er bokhandlerne blant de første som får lov til å åpne opp igjen.

De fleste ser an

Ifølge The Bookseller har statsminister Giuseppe Conte sagt at et lite antall virksomheter, blant annet butikker som selger barneklær, kontormateriell og bøker, får åpne igjen. Men The Guardian melder samtidig at det er skepsis i bokbransjen, og at de fleste bokhandlere vil avvente situasjonen.

– Jeg er glad for å kunne åpne så snart det er trygt, sier Nicoletta Baldini i Libreria Trame, som ligger i hjertet av bokmessebyen Bologna, til avisen.

Nedvask og ny-innredning

Dette er et første steg for bokbransjen, mener den italiensk forleggerforeningens direktør Ricardo Franco Levi, men muligheten for å åpne utelukker ennå visse regioner, for eksempel Lombardia, Piemonte og Lazio-distriktet, der Roma ligger. Her blir første mulige dato 20. april. Den franske kringkasteren RFI melder at dette er for at butikkene skal kunne tilby tilfredsstillende sanitære forhold og ny-innrede slik at det blir bedre plass til å ferdes.

I følge anslag fra før påske vil den nasjonale nedstengningen av Italia bli opphevet 3. mai.