Bokhandel-pris til Spurkland og Eliassen

Forfatter Marte Spurkland og oversetter Roman Linneberg Eliassen ble tildelt Bokhandelens sakprosapriser under Litteraturfestivalen på Lillehammer i dag.

– Det skrives og oversettes mye viktig sakprosa og vi vil gjerne bidra til at det fortsetter, sa Trine Stensen i Bokhandlerforeningen.

Marte Spurkland ble tildelt Bokhandelens sakprosapris for Klassen, mens Roman Linneberg Eliassen ble tildelt pris for oversettelsen av 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen, skrevet av Ha-Joon Chang. Begge prisene er på 50.000 kroner, og er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF)

Bortoverblikk

– God sakprosa er hovedformidleren av kvalitetssikret kunnskap og en forutsetning for en kritisk offentlighet, sa juryleder Espen Søbye. De to øvrige jurymedlemmene var oversetter Per Qvale og historiker og forfatter Arnhild Skre.

Marte Spurkland (f. 1977) er tidligere journalist, og nå programleder i TV 2. I boken Klassen (Cappelen Damm) har hun fulgt syv elever og læreren deres gjennom deres siste år på videregående skole. Boken ble også nominert til Brageprisen i fjor.

– Årets vinner sto klart over de andre nominerte, sa jurymedlem Espen Søbye om boken.

I juryens begrunnelse het det blant annet:

– Det er en tradisjon i norsk litteratur å tegne nidportretter av lærere. Aleksander Kiellands lærer som plager lille Marius med flere byer i Belgia har mange etterfølgere. I Spurklands bok er læreren en helt. Originalt! Og elevene med all sin kulturelle, sosiale og mentale balast blir verken infantilisert, sett ned på eller gjort til stakkarslige offer. I Spurklands bok er de beskrevet med bortoverblikk, som likeverdige deg og meg. Det er befriende!

– Usedvanlig sterk språklig kompetanse

Om Roman Linneberg Eliassens oversettelse av 23 ting de ikke forteller deg om kapitalismen (Solum Bokvennen) trakk juryen særlig frem Eliassens evne til å formidle økonomiens klassiske begreper:

– Den norske oversettelsen overbeviser med en usedvanlig sterk språklig kompetanse og beherskelse av fagfeltet, og prisvinneren setter en krevende standard for økonomisk litteratur i norsk språkdrakt.

Roman Linneberg Eliassen (f. 1987) er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Bergen og skriver doktorgrad ved Anglia Ruskin University om pluralisme i den økonomiske tenkningen. Han har også skrevet boken Hysj – vi regner (Manifest 2016).

 

Foto: Signe Fuglesteg Luksengard