Bokdagen: – Vil gi håp

LESTE HØYT: Trine Skei Grande startet Bokdagen 2024 med høytlesing. Foto: Nora Steenberg

Bokdagen er tilbake på kulturarenaen SALT. Arrangørene lover bedre stoler, og et program som kan gi inspirasjon og håp.

– Det er usikre tider i bokbransjen. Vi ville derfor lage en dag som kan gi håp og inspirasjon til å prøve noe nytt, sier Chi Ton, prosjektleder for Bokdagen.

I disse dager slippes programmet til Bokdagen 2025. Hva leses, hva lyttes til – og hvordan tilpasser bokbransjen seg en ny tid? Det er spørsmålene som står i sentrum for konferansen, som arrangeres av Forleggerforeningen 11. juni i Oslo.

Årets slagord er «Lest og hørt! Bokbransjen i utvikling», og programmet tar for seg hvordan forlag, bokhandlere, bibliotek og andre aktører kan møte en bransje i endring.

– Det blir en faglig solid dag, og vi håper deltakerne får med seg konkrete verktøy de kan bruke videre i jobben sin, sier Ton.

Chi Ton. Foto CF Wesenberg – Kolonihagen for Forleggerforeningen

Et program i tre deler

Årets Bokdag er delt inn i tre hovedbolker: Konseptutvikling, lydbøker og bøker som leserne vil ha – og forlagene vil at de skal lese.

Konferansier er Rolf Magne Golten Andersen, og komiker Christer Torjussen bidrar med humoristisk innslag.

Blant høydepunktene på programmet er Anna Forsgren, daglig leder for Alfons Åberg huset i Gøteborg. Hun skal fortelle hvordan de har bygget et univers rundt Åberg-bøkene som skaper leselyst blant de minste.

Festivalsjef for Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen, leder styringsgruppen bak Leseløft Lillehammer og deler erfaringer med å snu negative lesertrender.

Niclas Sandin, CEO i BookBeat, kommer med ferske data og innsikt i lydboklytternes vaner, mens en av de ledende ekspertene innen digital forlagsvirksomhet, Javier Celaya, gir sine spådommer for lydbokmarkedet de neste fem årene.

Det blir også en panelsamtale om hvilke bøker leserne faktisk vil ha, samt foredrag om hvordan musikkbransjens arbeid kan ha overføringsverdi til bokbransjen.

– Vi snakker ofte om at litteraturen konkurrerer med andre kulturuttrykk. Vi vil heller vise hvordan man kan bygge konsepter som kombinerer flere uttrykk, sier Ton.

Bokdagen er tilbake på Salt. Foto: Forleggerforeningen

Tilbake ved vannkanten

Nytt i år er at Bokdagen er tilbake på SALT art & music ved vannkanten i Oslo sentrum, etter å ha blitt arrangert på Latter i fjor.

– Vi byttet sted fordi det var lenge å sitte en hel dag på benker, men nå har vi gått for konferanseoppsett og ordentlige stoler i stedet, forteller Ton.

– Det er fint å være ved sjøen. Forhåpentligvis får vi sol, og de som vil kan ta en tur i badstua etterpå.