– Bokavtalen hindrer omstilling

Konkurransedirektør Lars Sørgard

- Forfatterne vil tjene mindre hvis de ikke er tilgjengelige på strømmetjenestene, mener Lars Sørgard.

Konkurransetilsynet går nok en gang til angrep mot Bokavtalen:

– Bokavtalen hindrer omstilling. I dag er fastprisavtalen noe som er til for å beskytte den trykte boken. En fastpris i en lang periode gjør at forleggerne har mindre interesse av å satse på digitalt produkter. Det er særlig tydelig for strømmetjenester hvor nye utgivelser er stengt ute, til stor ulempe for norske bokkunder, sier Lars Sørgard (bildet), direktør i Konkurransetilsynet til NRK.

– Uheldig for kunden

I dag gjør fastprisbestemmelsene i Bokavtalen at abonnentene i strømmetjenester som Storytel og Fabel ikke har nye bokutgivelser som en del av strømmetilbudet.

– Når bokkunden ikke får tilgjengelig ny norsk litteratur på den kanalen som vokser mest, altså strømmetjenester, er dette uheldig for kunden, sier konkurransedirektøren.

– Gir forutsigbarhet

Frontene i denne diskusjonen synes like fastlåste som tidligere. Sørgard får liten støtte hos direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen og Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik, som begge ønsker forutsigbare rammevilkår.

– Royalty er viktig for forforfatteren, og fastpris gir forutsigbarhet, sier Kriznik til NRK.

Konkurransedirektør Sørgard mener dette er å snu det hele på hodet:

– Forfatterne vil tjene mindre hvis de  ikke er tilgjengelige på strømmetjenestene. Strømmetjenester er kommer for å bli og de vil vokse. Stenger vi ny norsk litteratur ute, så er det et problem for forfatterne uansett.

 

(Foto: Konkurransetilsynet)