Blir sjef i bokhøsten?

JUBILANT: Rebellen som aldri virker eldre, fyller 70 år den 23. september. Vi har lært at eldre, hvite sangere fra USA kan få nobelpriser i litteratur og Springsteens tekstunivers er hovedtema i ukens litterære quiz.

– Vi har allerede måtte trykke to opplag på til sammen 20 000, sier Elisabeth Steen i Cappelen Damm, som sikret seg boken uten auksjon.

Da Bok & samfunn ba bokhandlerkjede-toppene spå bokhøsten, samlet de seg om Bruce Springsteens selvbiografi som et av høstens aller sikreste sakprosa-kort.

Det er forlagsdirektør Elisabeth Steen i Cappelen Damm enig i:

– Ja, Born to run kommer til å bli en av høstens store sakprosa-titler. Den kommer til å ligge under mange juletrær, sier hun, og legger til:

– Vi trykket 10 000 i førsteopplag, men vi så raskt at det måtte settes i gang nytt, så før boka utkom bestilte vi 10 000 til. Nå planlegger i et tredje opplag. Det er vanskelig å spå salget fremover, men at boka selger oppunder 30 000 både håper og tror jeg.

 

Elisabeth-Steen

Elisabeth Steen: – Håper på 30 000.

 

– Hvor mye betyr en fredagskveld hos Fredrik Skavlan?

– At Bruce Springsteen var på Skavlan betyr selvsagt mye. Da skjønner alle, ikke bare fansen, at han kommer med bok. Og boka er en begivenhet. Det viser også mottakelsen, med mange strålende anmeldelser.

 

Solgt i det stille

Springsteen-biografien havnet aldri på auksjon her i Norge. Cappelen Damm sikret seg rettighetene uten sverdslag:

– Vi ble kontaktet av agenten, og det hele var svært hemmelig. Vi kom med et tilbud som de godtok – uten at det ble budrunde, sier Steen, som ikke vil røpe noen pris.

I Born to Run beskriver Bruce Springsteen oppveksten i Freehold i New Jersey, blant ”poesi, fare og mørke” som ga næring til fantasien hans. Han forteller om den ubendige trangen til å bli musiker – fra de første årene som bar-bandenes konge i Asbury Park til The E Street Bands tilblivelse og stigende suksess. Hudløst og ærlig forteller han også om de personlige kampene som har inspirert ham til å skrive sine beste låter.

 

bruce-s-cover

 

Ungdomskjærlighet

Elisabeth Steen har selv et langt og nært forhold til The Boss:

– Da jeg var tenåring var jeg stor Springsteen-fan og jeg har hørt en del på ham siden. Etter å ha lest boka tok jeg frem igjen de gamle vinylplatene, og det var så fint! Springsteen treffer noe i deg. Han er intens og klok, og musikken har en enorm kraft, sier hun – Alt dette synes jeg også kommer til syne i boka. Det er en fabelaktig god bok som jeg tror vil bli stående som en av de store kunstnerbiografiene. Springsteen skriver om oppvekst og ungdomsliv, musikk, familie, USA, kjærlighet og lidenskap. Men også om angst og depresjon, sin sårbarhet og sine nedturer. Og han forteller alt på en direkte og likefrem måte. Det er godt gjort.

– Jeg gir den terningkast 6, men jeg er selvfølgelig inhabil. Og så har da heller ikke min gamle forelskelse i Bruce Springsteen noen gang gått over, sier Elisabeth Steen.

 

(Hovedfoto: Art Maillet / Born to run, Cappelen Damm)