Bjørg Vik-prisen til Anne Grete Preus

PRISET: Anne Grete Preus hadde som mål å trene seg opp for å kunne motta Bjørg Vik-prisen i Porsgrunn i helga. Hun døde 25. august. (Foto: Stian Andersen)

 – Anne Grete Preus har pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, sier juryen i sin begrunnelse.

 – Anne Grete Preus har pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, og har fått en nesten ikonisk posisjon innenfor sitt felt, både som låtskriver og formidler, sier juryen som i dag offentliggjorde den femte Bjørg Vik-prisen.

Bjørg Vik-prisen blir delt ut til en norsk forfatter som «gjennom enkeltverk eller forfatterskap viser originalitet, litterær kvalitet og nytenking gjennom sin kortprosa, noveller eller lyrikk», heter det i prisens statutter. Selve prisen blir delt ut i kulturhuset Ælvespeilet under Porsgrunn litteraturfestival Bjørg Vik-dagene lørdag den 21. september. 

 – Jeg føler meg beæret, og kommer gjerne til Porsgrunn, sa Anne Grete Preus da hun fikk vite om tildelingen.

«Gått foran og vist vei»

Juryen sier i sin begrunnelse at prisen blir tildelt Anne Grete Preus for hennes banebrytende arbeid for tekstforfattere. Her er juryens begrunnelse:

«Originalitet og litterær kvalitet er to av bærebjelkene i Bjørg vik-prisens kriterier. Juryen leter etter sterke stemmer innenfor kortprosa, noveller og lyrikk. Årets prisvinner har levert tekster og verk etter disse kriteriene i fem tiår. Prisen har sitt navn etter en forfatter som var banebrytende i sin litteratur på seksti- og syttitallet. På samme måte har årets prisvinner pløyd vei for flere generasjoner tekstforfattere, og har fått en nesten ikonisk posisjon innenfor sitt felt, både som låtskriver og formidler. Hun har vært en av de som har gått foran og vist vei. Det er til en av våre viktigste låtskrivere vi ønsker å gi årets Bjørg Vik-pris for sin sterke stemme.

Prisvinneren startet med røff folkrock med sterk live-appell på slutten av syttitallet, rock på første halvdel av åttitallet, før hun debuterte som soloartist i 1988.

Det er få artister som blir en del av vår musikk- og kulturhistorie på en tidløs måte slik at det føles som de alltid har vært der. Årets vinner av Bjørg Vik-prisen er absolutt en slik artist. Menneskelig varme og troverdighet kan beskrive mange av henne tekster. Hun har en bred katalog av utgivelser, med enkeltlåter som står som bautaer innfor norsk musikk og norsk lyrikk. «Ro meg over», «Jeg er en by», «Millimeter», «Fryd» og «Når himmelen faller ned» er alle eksempler på låter som er personlige også for lytteren, og som har blitt en naturlig del av grunnmuren i vår musikkarv.

Med en naturlig autoritet og varme i sin formidling, har årets prisvinner vært toneangivende og vist stayerevne i en flyktig bransje. Mange av dagens unge, kvinnelige låtskrivere og vokalister står på hennes skuldre

Samarbeidsprosjekt

Bjørg Vik-prisen er et samarbeid mellom Sparebanken sør og Litteraturgarasjens forfatterstipend på kr 30.000,-, og blir i år delt ut for femte gang. Tidligere prisvinnere har vært: Ingvild H. Rishøi (2015), Eldrid Lunden (2016), Frode Grytten (2017) og Lars Saabye Christensen (2018).

Prisen er innstiftet av Litteraturgarasjen, prispengene gis av Sparebanken Sør i Porsgrunn.

Juryen bak Bjørg Vik-prisen 2019.

Juryen for 2019 har bestått av: Ingrid Elisabeth Kåss, Frode Halvorsen, Erik Jensen, Lene Lauritzen, Astrid Borchgrevink-lund og Per Erik Buchanan Andersen.