Billig-synder beklager

DUMPET: Helt nye bøker i fastprisperioden til 99 kroner? Samlaget er fornøyd med oppryddingen og beklagelsen fra kjeden. Foto: Bjørn Vatne

Høstens helt ferske bøker dumpet til 99 kroner? Forfatter Bjørn Vatne trodde ikke sine egne øyne.

Forfatter Bjørn Vatne visste straks at dette ikke var lov. I en Notabene-butikk fant han en kurv med høstens rykende ferske romaner fra Ida Hegazi Høyer, Nils-Øivind Haagensen, Mads Rage, Anders Totland og mange andre. Bøker var påført store salgs-prislapper pålydende 99 kroner. Bøkene som lå øverst, av Anders Totland og Mads Rage, er i fastprisperiode og koster henholdsvis 349 og 379 kroner. De kan maksimalt rabatteres med 12,5 prosent, noe som ville gitt priser på 305 og 332 kroner. Ikke 99 kroner.

Bjørn Vatne tok opp mobilen, knipset bilder og varslet via twitter.

– Tar ikke lett på slikt

– Jeg fikk tilsendt bildet i går og tok straks kontakt med både Notabene, forleggerforeningen og bokhandlerforeningen. Notabene sa at beskjeden om at disse kunne selges billig ikke hadde kommet fra dem. De har funnet butikken og beklager at dette har skjedd, det har de også gjort i sosiale medier. Vi tar absolutt ikke lett på dette når det skjer. Det er avtalebrudd. Men i løpet av mine ti år her, kan jeg bare huske at det har skjedd med våre bøker én gang før, sier salgs- og markedssjef Anne Liv Tresselt i Det norske samlaget.

– Det er viktig at kjedene driver opplæring av sine ansatte i hva fastprisavtalen er slik at dette ikke skjer flere ganger, sier Tresselt.

– Grunnlaget for mine inntekter

– Det er jo jobben min dette, sier Bjørn Vatne, som sa opp som journalist i Sunnmørsposten for å kunne skrive skjønnlitterært. Han har utgitt romanene Slik skal vi velge våre ofre og Nullingen av Paul Abel og mottok Stig Sæterbakkens minnepris i fjor.

– Fastprisavtalen er selve grunnlaget for at jeg skal få inntekter som forfatter, og jeg håper alle vil respektere avtaleverket. Selvsagt forstår jeg det er fristende hvis man finner helt nye bøker til 99 kroner, men man bør si fra om det skjer. Og butikkene må være mer bevisste på reglene som gjelder, sier han.