«Bilder som rører og river»

«Han skriver vakkert, ordene hans skaper bilder som rører og river – malerier som fengsler og fanger.» Slik beskriver Bjørn Eidsvåg diktene til Helge Torvund.

Bjørn Eidsvåg har skrevet etterordet til Helge Torvunds diktsamling Skal me leggja ein vedstabel saman? Undertittelen Mine beste kjærlighetsdikt er valgt av Torvund selv. Det er disse han mener står igjen etter over 25 diktsamlinger: Kjærlighetsdiktene. De har aldri vært samlet før, og Torvunds mange diktbøker er stort sett ikke tilgjengelige i dag. Rundt 90 dikt fra årene 1977 til 2012 er med, og om bonus gir han også leserne et knippe nye dikt.

 

Radiohit med Eidsvåg

«Det er ikke alltid jeg skjønner så mye, men det gjør ingenting – diktene angår meg allikevel. Jeg tror ikke at han alltid skjønner dem selv heller,» skriver Bjørn Eidsvåg i sitt etterord til boken. Torvund skrev i 2010 teksten til sangen «Nede for telling», til Eidsvågs melodi. Denne ble årets radiohit og det mest kjente sporet på den CD-suksessen Rundt neste sving.

Neste sving

Torvund var inspirert av folkelige diktere som Hans Børli m.fl. og oppleves normalt ikke som «vanskelig» å lese. Han skriver om kjærligheten til familien, naturen på Jæren og ikke minst kjærlighet entil livet etter en tøff runde med kreftsykdom.

 

«Slapp inn da gjerdet var lavest»

Lyrikeren Håvard Rem har skrevet forordet til samlingen. Det er ikke et tilfeldig valg. De to har hatt mye kontakt opp gjennom årene, etter at de begge debuterte i 1977:

– Helge Torvund og jeg slapp inn på parnasset det året gjerdet var lavest. Langt over hundre diktbøker utkom i 1977. Mange var diktdebutanter. Snart utgikk et bud fra Norsk Kulturråd om at den automatiske innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur måtte strammes inn. Det var blitt for mange poeter.

 

12 000 følgere

Helge Torvund har lenge vært en svært aktiv mann på sosiale medier.

– Som så mange andre ble jeg kjent med ham først gjennom twitter, så i uleste diktsamlinger fra femkronershylla i loppemarkedene, forteller hans forlegger Vidar Kvalshaug.

På twitter har profilen @2rvund blitt en institusjon på twitter. Nesten 12 000 følger ham der og gleder seg over hans daglige lyriske drypp.

Torvund var svært glad for at Vidar Kvalshaug tok kontakt med ham, for å få publisert denne samlingen:

– Det tok oss bare minutter å finne ut at det måtte bli kjærlighetsdikt. Jeg sa det, og han sa det var godt at jeg sa det for han hadde tenkt å si det, forteller Helge Torvund. Se eget intervju her.

 

 (Foto: Agnete Brun / bjorneidsvag.no)