Biesumming på Manhattan

Birøkter Even Råkil fortalte om hemmeligheten bak Maja Lundes suksess på New York Rights Fair.

Nordisk litteratur lever fremdeles godt ute i verden, skal vi tro responsen på den aller første New York Rights Fair. På åpningsdagen var formiddagen blant annet viet et sterkt panel av svenske og finske litterære agenturer, som snakket om den nordiske krim-suksessen rundt omkring på kloden. Om hvordan de tre store bølgene – drevet av henholdsvis Sjöwall & Wahløöö, Henning Mankell og Stieg Larsson – hadde skyllet over verden. Og om hvordan TV-dramaer som Broen og Forbrytelsen bidrar til å holde liv i fenomenet.

OM DET NORDISKE KRIM-UNDERET: fra v. Tor Jonasson (Salomonsson Agency), Elina Ahlbäck (eget agency), Agnes Ahlander Turner (Maria Campbell Associates) og Anna Frankl (Nordin Agency)

– Mange her tror at det hele startet med Stieg Larson, sa Anna Frankl, agent og partner i Nordin Agency, adressert til det amerikanske publikummet. – Det er fordi dette ble den første virkelig store suksessen i USA. Ellers i verden har fenomenet vart i flere tiår.

61 uker på bestselgerlisten

Men aller først på åpningsdagen var det norsk – blant annet. Den litterære agent-kvartetten Claire Forster (Australia), Monica Calignano (Spania), Madeleine Milburn (Storbritannia) og Oslo Literary Agency-sjef Even Råkil var invitert for å presentere «hemmeligheten bak» sine respektive verdenssuksesser.

Råkil skulle selvsagt foredra om Maja Lundes Bienes historie – Tysklands mest solgte bok i fjor.

– Det lå ingen tung markedsføringsinnsats bak den tyske suksessen. Det handlet mer om å fore journalister og bokhandlere med leseeksemplarer, god og relevant informasjon. Forlaget fortalte ikke bokkjøperne at de måtte lese boken. De ga leserne gode grunner til å gjøre det, gjennom kanaler leserne stolte på, så Even Råkil. – Nå har Bienes historie ligger 61 uker på den tyske bestselgerlisten. Sist uke var den nummer tre.

Pocket-gjennombrudd

– Da Bienes historie først ble presentert under bokmessen i Leipzig var det femti mennesker der for å høre på. Da vi presenterte Blå ett år senere, var det over tusen mennesker der og det ble sendt direkte på tysk TV.

MED INTERNASJONALE SUKSESSER: fra v. panel-leder Peter Blackstock, Madeleine Milburn, Even Råkil, Monica Calignano og Clare Forster.

At det er flere veier til suksess, er Bienes historie et godt eksempel på:

– I Storbritannia druknet utgivelsen, blant annet i det store havet kalt Amazon. Det var pocketutgaven som sørget for gjennombruddet, etter at Waterstones valgte denne som sin april-satsing i år. Det føles svært godt for en agent å stå utenfor bokhandelen på Piccadilly og betrakte en åtte meter lang og tre meter høy vindusutstilling for Bienes historie, sa Råkil.

Glissen handelsplass

Om det summet på det godt besøkte seminarprogrammet var det betydelig tystere i de andre etasjene på Metropolitan Pavillion på åpningsdagen. Rundt de under 20 bordene i rettighetssenteret var det temmelig glissent. Det var heller ikke folksomt i selve utstillingsetasjen på gateplan – hvor de nordiske litterære eksportorganisasjonene var blant de som viste seg frem. De nordiske litterære agentene kunne berette at de amerikanske forlagene stort sett valgte den store amerikanske messen BookExpo, noen kvartaler unna på Jacob Javits Center, denne uka. Eller de valgte å bli på kontorene sine og ta eventuelle møter der.

NORSK BOKESKSPORT: NORLAs Andrine Pollen er på plass i New York.

I dag braker det for alvor løs i de store messehallene på BookExpo, som skal kjøre i par med New York Rights Fair torsdag og fredag.