Aschehougprisen til Geir Gulliksen

- Har gitt "den myke mannen" en velfjortent litterær oppdatering.

Aschehougprisen 2014 er tildelt Geir Gulliksen. Vinnerens av årets pris ble offentliggjort på Aschehougs tradisjonelle hagefest i går.

 

Det var en rørt og overrasket prisvinner som takket for prisen, uten å si så mye. – Jeg vil bare at dette øyeblikket skal vare så lenge som mulig, sa Geir Gulliksen.

Prisen er på 100 000 kroner og kan ikke søkes. Aschehougprisen tildeles norske forfattere som en ærespris uten hensyn til hvilket forlag de er knyttet til. Utdelingen skjer ved forlaget etter bindende innstilling fra Norsk Litteraturkritikerlags styre. Juryen har i år bestått av Silje Bekeng, Astrid Fosvold, Kjell-Richard Landaasen og Henrik Keyser Pedersen.

 

Får verden til å åpne seg

Dette skriver juryen om prisvinneren:

«Årets prisvinner skriver setninger som får verden til å åpne seg. For denne forfatteren er litteratur et frigjøringsprosjekt.

God litteratur kan endre ditt syn på deg selv, de andre og verden. Derfor er god litteratur også politisk. Gulliksen skriver fengende og forførende, med en blanding av alvor og livsappetitt som minner oss om en tilstand av forelskelse. Forfatterskapet er sterkt vanedannende, noe en voksende skare av lesere for lengst har oppdaget.

Geir Gulliksen debuterte som 22-årig på Aschehoug forlag med en bok som fikk sjanger­betegnelsen «Tekstnett». Nettverket av tekster har etter hvert vokst seg stort med skjellsettende diktsamlinger på 1990-tallet og uforglemmelige romaner på 2000-tallet. I tillegg har forfatteren skrevet barne- og ungdomsbøker, og i det siste har det kommet tekster for teateret fra hans hånd.

 

Den myke mannens comeback

Det er snakk om en forfatter som med enkle virkemidler har motarbeidet de stereotypier og fastlåste bilder som følger med våre kjønnskategorier. Han har gitt «den myke mannen» en velfortjent litterær oppdatering. Kan det skrives androgynt på norsk, har denne forfatteren klart det.

Enhver bok fra årets prisvinner er i seg selv et lite humanistisk manifest. Juryen har vært svak for forfatterens tro på at skjønnlitteratur kan utvide vår solidaritetshorisont, at stilistisk sensitivitet og formfullendt språkføring kan føre leseren til en dypere forståelse av det menneskelige. Årets vinner har motet og talentet til å være poetisk korrekt.

Mange av hans verk kunne fremheves, men de tre seneste romanene stiller i en særklasse: Tjuendedagen (2009), Forenkling (2010) og Bøyde knær (2012) er ambisiøse og kraftfulle kjærlighetshistorier som med frekk eleganse skaper en ny standard for relevant samtidslitteratur.»

.